Bensinpriserna är på väg att slå nya rekord.
Bensinpriserna är på väg att slå nya rekord. Bild: Erik Simander/TT

Drivmedelspriserna kan höjas ännu mer efter EU:s nya sanktionspaket mot Ryssland

EU:s importstopp av rysk olja kan pressa upp bensinpriserna till nya rekordnivåer.
– Vi ser prisökningar över hela energispektrat och de är inte på väg bort, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis till Expressen.

ANNONS
|

Under natten mot tisdag beslutade EU om ett importstopp på 75 procent av rysk olja. Priserna på oljan har stigit kraftigt – Nordsjöoljan nådde i dag ett pris på 123 dollar per fat vilket är de högsta nivåerna på två månader.

Även drivmedelpriserna fortsätter att stiga. En liter bensin kostar i dag 23:33 enligt Cirkle K:s prislista för bemannade stationer, vilket är nära vinterns rekordhöga nivåer.

Enligt Samuel Ciszuk riskerar sanktionerna att pressa upp priserna ytterligare.

– Drivmedelsmarknaden är i viss mån regional i Europa. Men EU har importerat mycket av sina färdiga drivmedel, diesel och bensin framför allt. Det finns inte riktigt tankers globalt för att ställa om och ta in drivmedel från länder längre bort, säger han till Expressen och fortsätter:

ANNONS

– Sedan måste europeiska raffinaderier ställa om för att ta emot andra typer av råoljor. Från att använda typiska ryska oljekvalitéer till att hitta likvärdiga kvalitéer runtom i världen.

Även andra faktorer påverkar priserna

Även leveranserna av råolja, bensin och diesel kommer att öka.

– Man måste försöka hitta tankfartyg för produkterna. Det går ju åt fler båtar för att få samma leveranser ifall sträckan blir längre. Det blir en logistisk utmaning, säger Samuel Ciszuk till Expressen.

Utöver EU:s sanktioner påverkar även Sveriges höga krav på inblandning av biodrivmedel priserna.

– Mycket rapsoljederivaten bygger på en stor export från Ukraina. Så det finns en större brist som håller på att utvecklas på den marknaden, säger Samuel Ciszuk till tidningen.

ANNONS