Historisk ökning av matpriserna senaste året

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent det senaste året, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år i Sverige.

ANNONS
|

Inflationstakten väntas ha hållit sig på en stabil hög nivå i februari när SCB släpper den nya datan nu på morgonen.

Inflationstakten uppgick till 9,4 procent i februari, visar ny SCB-data. Exklusive energi blev utfallet 9,3 procent, medan utfallet enligt KPI-måttet blev 12,0 procent.

Enligt Infronts prognossammanställning väntades inflationstakten enligt KPIF ha uppgått till 9,2 procent i februari, att jämföra med 9,3 procent i januari.

Och den höga inflationen har drivit på livsmedelspriserna till en nivå som inte setts sedan 1950-talet, skriver SCB i sin sammanställning.

Livsmedel och alkoholfria drycker blev 20,95 procent dyrare mellan februari i fjol och februari i år, enligt den senaste statistiken.

ANNONS

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett uttalande.

Här är maten som ökat mest i pris

Några produkter sticker ut, så som fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris det senaste året.

Maten som ökat mest på ett år i procent

Purjolök 79,5

Blomkål79,2

Paprika54,1

Honungsmelon 51,4

Socker 48,1

Annat smörgåsfett 45,3

Smör 39,4

Småcitrus 38,4

Gräddfil, creme fraiche 38,4

Hushållsmargarin 38,0

Källa: SCB

Maten som ökade mest i pris mellan januari och februari i procent

Blomkål48,0

Tomater37,6

Paprika 33,6

Socker 33,1

Honungsmelon 29,0

Slanggurka 26,3

Sallad 10,6

Cider 10,3

Gravad/rökt laxfisk 9,0

Vitkål 8,0

Källa: SCB

ANNONS