"Jag är en stolt alingsåsare"

I dagarna släpptes hans första soloskiva. Simon Ljungman i stor intervju om att våga kasta sig ut på egen hand, skuggan bakom Håkan Hellström och om att stå som byst på Stora Torget.
– Jag en stolt alingsåsare, säger Simon Ljungman.

ANNONS

Vi har stämt träff på ett av bagerierna bland trähusen och kullerstenarna, 08.00. Simon Ljungman ska stanna till i Alingsås på sin väg från Göteborg mot Tibro där han ska repa hos en av killarna som ska med ut på turnén med nya skivan. 07.44 kommer ett sms; "Godmorgon! Fastnade i Gbg-köerna ändå. Framme 8.20."

08.31 rullar en mörkblå Tesla av större modell upp på Drottninggatan i Alingsås. Iklädd svart skinnjacka kliver en för dagen lite extra skäggig Simon Ljungman ut ur bilen och in på fiket.

– Jag är ledsen att jag är sen, säger Simon och menar det.

ANNONS

Det är ingen fara. Det var ingen dålig bil du har...

– Nej, den är bra. Den är stor och passar utmärkt när vi ska ut på turné för nu slipper vi åka turnébuss, vilket jag har gjort tillräckligt. I den här bilen får vi plats tre stycken plus alla instrument och utrustning.

Simon Ljungman är Alingsåsaren som gjort den långa musikaliska resan från lilla Tumleberg utanför Vara, till Alingsås och vidare till Göteborg och publikrekord på Ullevi tillsammans med Håkan Hellström.

Bild: Filip Landqvist

I dagarna släpper han sitt första soloalbum, SoLo. Det är en klassisk skiva inspirerad av vinylalbumets fram- och baksida med totalt tio låtar på svenska.

– Jag har alltid skrivit låtar, Det började redan när jag bodde i Alingsås.

– Sen har jag har känt att det är gitarr som är min grej och att jag ville göra en gitarrskiva. Jag har sneglat en del på en av mina förebilder Eric Clapton och tänkt; vad är han bra på? Jo, han är gitarrist men också artist och låtskrivare - i den ordningen. Och den beskrivningen kan jag känna igen mig i, säger Simon och reser sig upp för att fylla på med nytt kaffe i den breda vita kaffemuggen.

När han sätter sig vid bordet igen berättar han att det alltid varit självklart att skriva texterna på svenska.

– Jag tänker att man skriver bäst på det språk som man har sitt känsloliv i. Det är där texten bottnar på riktigt. Och jag har i alla fall inte lika rik palett på något annat språk.

Att nu stå ensam, och inte kunna gömma sig bakom ett gruppnamn som Augustifamiljen eller det tio musiker starka bandet SeLest där 40-åringen också ingår, beskriver Simon som betydligt mer blottande.

– Det är så här jag låter och det är så här jag vill att skivan ska bli. Det är ju att kasta sig ut lite.

– Det som känns bra är att jag får ofta förfrågningar om att komma och spela och då kan jag känna mig lite vilsen över vad ska jag spela för musik. Vad är det de som bokar vill höra? Är det något från SeLest eller vill de att jag ska spela någon Håkan-låt? Om någon bokar mig nu då kan jag spela sånger från mitt album. Det är skönt att ha ett eget material att välja bland. Det har jag saknat.

Den moderna varianten av turnébuss kommer inom kort gå upp mot Norrland för turnéstart. Men det blir också inom kort spelningar i Alingsås. 20 mars står Simon tillsammans med följeslagarna Johan Håkansson och Sven Lindvall på MX Rockbars scen.

Kaffet är slut. Två koppar var fick räcka. Den fullsmockade disken precis intill oss med semlor, chokladbollar, biskvier och bakelser lockar oss båda men vi har tillräckligt med karaktär denna morgon för att hålla oss från sötsakerna.

Jag har aldrig känt att jag står i skuggan av honom. Han har en så stor sol på sig att det spiller över på oss andra.

Att intervjua en person som arbetar så tätt intill en sån superstjärna, som man väl ändå får beskriva Håkan Hellström som, är inte helt enkelt. Samtidigt som man ville veta hur han är och hur det är att jobba med honom vill man att ens intervjuperson ska känna att det är hen som står i fokus till 100 procent. Jag känner att jag ändå måste närma mig ämnet.

Men att leva i skuggorna av Håkan eller prata om honom är inget som bekommer Simon Ljungman - snarare tvärt om.

– Jag har alltid känt att jag har lärt mig väldigt mycket av att vara nära honom och umgås med honom. Jag har aldrig känt att jag står i skuggan av honom. Han har en så stor sol på sig att det spiller över på oss andra. Och han är väldigt generös och tydlig med att vi är ett band och att vi gör det tillsammans.

Just tillsammans står de igen på Ullevis scen till sommaren för fyra (!) utsålda konserter. Det är förresten Simon Ljungman som regisserar alla konserterna. Som Alingsås Tidning skrev om tidigare i veckan är det också klart att Håkan Hellström musik ska förvandlas till musikal på GöteborgsOperan, och där står Ljungman för arrangemanget.

För snart precis ett halvår sedan stod Simon Ljungman som kapten över det skepp som var Alingsås 400 årsjubileums-konsert. Han delade scen med bland andra Christer Sjögren, Ebbot Lundberg och sina alingsåskollegor Moa Lignell och Jacob Karlberg.

Simon Ljungman på scen under 400-årsjubileumskonserten.
Simon Ljungman på scen under 400-årsjubileumskonserten. Bild: Mikael Svensson

Birgitta Westergren Lenken som var lite av 400-årsjubileets egen general utbrast vid konsertens slut från stora scenen att Simon Ljungmans insats berättigade att han likt Jonas Alströmer skulle stå som byst i Alingsås.

– Det var väldigt roligt sagt av henne. Det är klart att man kan känna sig som en kung för en dag, när livet är på topp som det var den där dagen i september. Jag tror vi alla hade kunnat stå som byst den dagen. Sen kanske vi inte vill sätta oss på den höga hästen varje dag. Då finns det fallhöjd.

– Birgitta (Westergren Lenken) och jag har haft ett väldigt roligt samarbete kring detta under flera år och det var en väldigt rolig sägning i stunden. Det är alltid kul när någon lyckas få en ur skorna på det sättet. Och göra det som hon gjorde från scenen.

– Men jag har inga idéer om mig själv som byst. Däremot är jag en stolt alingsåsare, säger Simon Ljungman avslutningsvis.

I det närmaste ljudlöst lämnar han nu Alingsås bakom sig för denna gång i sin stora bil. Men han kommer tillbaka. Det gör han alltid. Om inte som byst på torget så kan man med stor sannolikhet inom kort se honom iklädd badbyxor på Nolhaga Parkbad tillsammans med en femårig dotter och en ettårig son.

ANNONS