Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Demonstrerade mot mäns våld mot kvinnor

En manifestation för kvinnors rättigheter – och mot mäns våld mot kvinnor.
Det ordnade Tjejjouren Olivia i dag på den Internationella kvinnodagen.
– Vi vill göra motstånd mot mäns våld mot kvinnor. Det förekommer i hela världen, och det förekommer i Alingsås, säger Madeleine Bengtsson, tjejjourssamordnare på Olivia.

Ett 40-tal personer trotsade regnet och snålblåsten för att demonstrera för kvinnors rättigheter på Stora Torget i Alingsås. Det var Tjejjouren Olivia som ordnade sammankomsten. Demonstrationen inleddes med tal, däribland av Vänsterpartisten Stina Karlsson.

Senare tågade demonstranterna till Palladium för att där lämna sina plakat till välgörenhetskonserten som ordnas till stöd för just Olivia.

– Vi här för att demonstrera för kvinnors rättigheter och mot våldet mot kvinnor. Man vill gärna tänka att det går framåt, men det går för långsamt. Det handlar om samma frågor nu som för 50 år sedan; ojämlikhet i arbetslivet och att kvinnor misshandlas och våldtas bara för att de är kvinnor, säger Emily Söderstrand, som var där tillsammans med barnen May och Myra.

"Sjukt vanligt"

Madeleine Bengtsson, tjejjourssamordnare på Olivia, säger så här om varför demonstrationen ordnas:

– Vi vill göra motstånd mot mäns våld mot kvinnor. Det är fortfarande ett jättestort problem, och även om Sverige i mångt och mycket är jämställt så har vi fortfarande problem med att män våldtar, misshandlar och sexuellt trakasserar kvinnor.

– Det förekommer i hela världen, och det förekommer i Alingsås. Det måste vi fortsätta att prata om. Det är den yttersta konsekvensen av ojämställdheten.

Madeleine Bengtsson upplever att engagemanget för kvinnors rättigheter växer.

– Jag tror att det beror på att folk har tröttnat. Under metoo så uppdagades det hur sjukt vanligt det är med sexuella trakasserier och övergrepp. Vem som helst kan utsättas för det. Det måste få ett slut.

"Möts av hat"

Samtidigt pekar hon på att det finns motreaktioner i samhället.

– Vi möts av hat för det vi gör. Personer gör narr av oss, startar fejkkonton på sociala medier, river ned våra affischer i Vårgårda. Det finns ett motstånd mot något som alla borde acceptera; att kvinnor inte ska behöva utsättas för våld. Uppenbarligen provocerar det människor än i dag.

– Jag är absolut inte rädd och jag tror inte att någon i tjejjouren är det. Vi är ganska tuffa.