Ellen Andreasson från Alingsås är nominerad till Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej.
Ellen Andreasson från Alingsås är nominerad till Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej. Bild: Privat

Ellen från Alingsås nominerad till årets tech-tjej

Ellen Andreasson från Alingsås ville först bli läkare. Flera år senare är hon nominerad till Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej och läser till civilingenjör i bioteknik på Chalmers tekniska högskola.

ANNONS
|

För 19:e året i rad delar Microsoft ut utmärkelsen Årets tech-tjej. Syftet är att lyfta kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar. Ellen Andreasson från Alingsås hade sneglat på Microsofts reklam om utmärkelsen i flera år innan hon själv vågade söka.

– Jag har ju tänkt att det är en häftig grej men att det inte var något för mig. Men så i år kände jag att det var dags, säger Ellen.

Ellen går nu sitt femte och sista år på Chalmers där hon läser bioteknik. Hon berättar att hon under åren på Chalmers har förstått vad teknik är och kan vara.

ANNONS

– Jag hade, som många andra, en fördom att teknik bara var datorer, nördiga killar och att koda. Men under utbildningen har jag förstått att digitalisering är framtiden. Tekniken blir mer och mer integrerad i vår vardag, säger Ellen.

Från läkare till civilingenjör i bioteknik

När Ellen läste naturvetenskap på Lerums gymnasium ville hon bli läkare. Efter en tids övervägande och efter ett framgångsrikt råd från hennes far förändrades yrkesplanen.

– Först tänkte jag, nej nej det är bara killar som går på Chalmers och läser teknik men sen läste jag om deras utbildning inom bioteknik och tyckte det lät jättespännande. Samtidigt som det är fysik och matte så får jag biologin som jag älskar, säger Ellen.

Efter fem år på Chalmers har Ellen inte ångrat sitt beslut. Snart kommer hon ha en master i bioteknik och som pricken över i:et har hon nominerats till Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej.

– Det var väl fredagen den 5 februari som jag fick reda på att jag hade gått vidare. Jag trodde inte det var sant, hela dagen var jag i en euforisk dimma, säger Ellen.

De nominerade i Årets tech-tjej 2021.
De nominerade i Årets tech-tjej 2021. Bild: Privat

Ellen är en av tio unga kvinnor som nominerats till utmärkelsen och nu återstår det att se vem som blir årets tech-tjej. Tre finalister tillkännages under mars månad och vinnaren utses den 18 mars.

– Jag har sagt det till många att vinsten inte det viktiga. Bara att vara en av tio är fantastiskt, säger Ellen.

Med priset hoppas Microsoft kunna bidra till ökad inkludering, jämställdhet och mångfald i branschen.

– Efter att jag fått lyssna på de andra tjejerna så vet jag att vi redan jobbar med dessa frågor på olika sätt. Fler måste våga att göra någonting och våga vara en förebild. Alla har olika förutsättningar men alla har förutsättningen att välja att göra något, säger Ellen Andreasson från Alingsås.

ANNONS