– Jag tycker att ett av de stora problemen är att vi på vänsterkanten hållit oss i vår kyrka och bara predikat i vår bubbla. Jag hoppas att de människor som läser Nyheter Idag är vanliga arbetande människor, som jag kan kommunicera med, säger Robert Mathiasson.
– Jag tycker att ett av de stora problemen är att vi på vänsterkanten hållit oss i vår kyrka och bara predikat i vår bubbla. Jag hoppas att de människor som läser Nyheter Idag är vanliga arbetande människor, som jag kan kommunicera med, säger Robert Mathiasson. Bild: Privat

Kommunisternas tidigare ledare – ny krönikör för Nyheter Idag

Alingsåsaren Robert Mathiasson är ny krönikör på Nyheter Idag. Mathiasson var tidigare Kommunistiska Partiets partiledare i Sverige.

ANNONS
|

LÄS MER:Alliansens budget antogs

Alingsåsaren Robert Mathiasson var tidigare partiledare för Kommunistiska Partiet, ett uppdrag han avgick från hösten 2019. Den officiella förklaringen var utmattningssyndrom. Men Mathiassons sista tid i partiet präglades också interna stridigheter. En fråga som debatterades flitigt handlade om synen om på migrationspolitik.

Nu i veckan börjar Robert Mathiasson som krönikör på Nyheter Idag, en nyhetssajt som uppger sig vara oberoende och vila på libertariansk och liberalkonservativ grund. Den har också beskrivits som högerpopulistisk, främlingsfientlig och SD-vänlig.

Mathiasson menar att han fortfarande är ”klassisk vänster” men att det sättet som den politiska vänsterflanken ser och har sett på invandringen är naiv. Problemet med migration är, enligt Mathiasson, bland annat att ”fattiga länder dräneras (på invånare reds anm)” samt att det skapas ”etniska motsättningar” i det nya landet.

ANNONS

Bör Sverige vara en fristad för människor som flyr från krig?

– Jag tror det är omöjligt, säger Mathiasson.

Vad ska hända med människor som flyr?

– Det problemet kan man inte lösa med svensk migrationspolitik. Det kan man bara lösa med att Sverige går emot den vansinnespolitik som skapar krig.

Enligt Mathiasson har han, på grund av inställningen i frågan, kallats för ”fascist, rasist och hela konkarongen.”

– Det går inte att föra vettiga politiska diskussioner om sånt här.

Hur menar du?

– Man leker någon form av tvärtomlek. Man har låtit SD och övriga konservativa lägga vantarna på vissa frågor. Och säger de något ska man tycka tvärtom. Det är inte bra.

Mathiasson är också kritisk mot asylrätten. Han anser att det finns situationer, som i samband med Militärkuppen i Chile 1973, där Sverige bör ta emot asylsökande. Men rättigheten kan inte gälla alla, resonerar han.

– Om man menar att alla människor som drabbas av krig ska söka sig till Sverige, det är omöjligt. Alla vet det. Men det jävliga är att ingen erkänner det. Tyvärr har man gett SD möjlighet att spela mot öppet mål.

– Jag vill inte ha ett Sverige där man har ett A- och B-lag, där det finns en massa människor som lever och bor här utan att vara en del av samhället.

Betecknar du dig som vänster idag?

– Ja, jag har aldrig varit mer övertygad om grundfrågorna, att makten ska ligga hos vanliga människor och att kapitalismen är ett system som drivs av kortsiktig jakt på vinst.

– Men vänster är ett brett luddigt begrepp. Man förknippas med världsfrånvända typer. Men när det gäller fördelningsfrågor är jag klassisk vänster. Ingen flumvänster.

Hur ser du på ditt nya uppdrag?

– Jag tycker det ska bli jättekul. Jag tycker att ett av de stora problemen är att vi på vänsterkanten hållit oss i vår kyrka och bara predikat i vår bubbla. Jag hoppas att de människor som läser Nyheter Idag är vanliga arbetande människor, som jag kan kommunicera med. Jag har fått helt fria händer att skriva om vad jag vill. Jag har inte blivit SD eller höger. Jag har aldrig anpassat mig till sällskapet.

Hur ser du på Nyheter Idag som publikation?

– En högertidning som har kunnat växa till sig, som kunnat bli en mediemaktfaktor på grund av de lögner som finns i samhället.

Vilka lögner tänker du på?

– Framför allt handlar det om alla problem som kommer med en invandringspolitik, som man inte tagit upp i andra forum förrän på senare tid.

Den har också beskrivits som högerpopulistisk och främlingsfientlig!

– Det är klart att den fiskar i sådana vatten. Det är inget att sticka under stol med.

Givet att du ser det så, ser du inga problem med att skriva för tidningen?

– Nej, jag skriver inte för Nyheter Idag för att det är en bra tidning utan för att nå ut.

Vad kommer du skriva om?

– Om traditionell arbetarpolitik, som pensionsfrågor och brister i vården samt hur vi fått ett samhälle med en elit som seglat iväg och som inte är beredd att ta ansvar för vanliga människors livsmöjligheter.

LÄS MER:Prognosen: Upp till 100 miljoner i minskade skatteintäkter

LÄS MER:Ett nytt samlat kommunhus i Kabom

ANNONS