Poeten Lina Ekdahl satte ord på den pågående utställningen Alternativa försvarsåtgärder.
Poeten Lina Ekdahl satte ord på den pågående utställningen Alternativa försvarsåtgärder. Bild: Johan Hallberg

Poetiskt möte med Lina Ekdahl i Kulturhuset

Poeten Lina Ekdahl gästade Kulturhuset i veckan för att skapa en dialog mellan sina egna texter och Kulturbyråns pågående utställning.

ANNONS
|

LÄS MER:Skenbart vardagligt – fast ovanligt – på Konsthallen

För en tid sedan blev poeten Lina Ekdahl inbjuden till Kulturhuset för att framträda och läsa sina dikter i samband med Kanslibyråns pågående utställning. Och hon tvekade inte inför uppdraget. På torsdagskvällen var det dags.

– Jag blev glad när jag blev inbjuden. Det här har så mycket att göra med det jag håller på med, säger hon om den utställning som visas i Kulturhuset.

Aktivistgruppen Kanslibyrån består av Per-Arne Sträng och John Huntington. De för en kamp i vardagen där rationalitet, lydnad och effektivitet ifrågasätts.

I mitten av 90-talet debuterade Lina Ekdahl i bokform och under 2018 kom hennes sjunde diktsamling Fyrahundrafyrtio år. Torsdagskvällen i Konsthallen inledde hon med att läsa ur diktsamlingen Vad är det som ska utföras, vilken kom 2005.

ANNONS

– Det finns trådar där man känner att det finns något gemensamt, säger Lina Ekdahl och menar att hon ser likheter mellan hennes och Kanslibyråns verk.

Ett drygt trettiotal personer hade letat sig till Kulturhuset för att ta del av framförandet, och kvällens huvudperson rev ner flera applåder för sina tänkvärda, och ofta milt humoristiska, texter. Lina Ekdahl berättade att hon varit Göteborg trogen hela sitt liv, och att hon gillar att upptäcka sin egen stad på nytt.

– Det värsta jag vet är när världen krymper, säger hon.

Det spelades också upp ett stycke musik under kvällen, en tonsättning till Toredalsgatan på Hisingen och en del i ett projekt kring Göteborgs 400-årsfirande, med den korta texten ”Det känns bättre om du går in”.

– Jag är väldigt förtjust i upprepning, säger Lina Ekdahl.

Förutom ett flertal diktsamlingar, vilka översatts till bland annat spanska och tyska, har Lina Ekdahl också skrivit dramatik för både barn och vuxna till bland annat Folkteatern och Stadsteatern. Hon föreläser också och leder workshops i skrivande på skolor. Under 2019 fick Lina Ekdahl Västra Götalandsregionens kulturpris, och hon har också tilldelats Samfundet de nios Särskilda pris.

LÄS MER:Fullspäckat kulturprogram under våren

LÄS MER:Bergerlind ställer ut tomtekändisar

ANNONS