Alingsås ryttarsällskaps anläggning är nu stängd för inkommande och utresande hästar till och med den 21 mars.
Alingsås ryttarsällskaps anläggning är nu stängd för inkommande och utresande hästar till och med den 21 mars. Bild: Katrin Niklasson

Ridklubben stänger ner för att förhindra spridning av abortvirus

Alingsås ryttarsällskap har stängt anläggningen för inkommande och utresande hästar i två veckor på grund av flera utbrott av hästvirussjukdomen EHV-1, även kallat abortviruset.

ANNONS
|

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedömer att det nu är ökad risk för spridning av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Detta efter att ett större utbrott med EHV-1 konstaterats på en stor hopptävling som pågått under februari 2021 i Valencia, Spanien.

Några hundra hästar som varit på tävlingen och som kan ha exponerats för virus lämnade området och för olika platser i Europa. Smitta med koppling till utbrottet har sedan konstaterats i ett flertal länder, inklusive Sverige.

Alingsås ryttarsällskap har nu stängt anläggningen för inkommande och utresande hästar fram till den 21 mars. Klubben har i nuläget ingen sjuk häst på anläggningen, utan stänger ner som en försiktighetsåtgärd tills smittläget klarnar och ny bedömning kan göras.

ANNONS

– Det är framförallt i Europa man ser en ökad smittspridning just nu, men då det kan komma in hästar till Sverige som tar med smittan har vi och många andra närliggande anläggningar tagit det här beslutet som en försiktighetsåtgärd, säger Lisa Brynggård.

Samtidigt har Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutat att alla tävlingar i Sverige ställs in under mars månad. Även det som en försiktighetsåtgärd.

– I ett sådant här läge gör man såklart allt som krävs, men det är ett tråkigt intäktsbortfall med inställda tävlingar, säger Brynggård.

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötsligt missfall utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.

– Vi byggde ett litet karantänsstall under fjolåret just för sådana här situationer. Om någon häst skulle bli sjuk kan vi snabbt isolera den, säger Lisa Brynggård.

Klubbens ridskoleverksamhet fortlöper som vanligt under den period som anläggningen stängts ner för in- och utresande hästar.

Dock uppmanas ridskoleeleverna att tänka till lite extra kring smittskyddet. Det handlar bland annat om att byta kläder och att rengöra skor med desinfektion och att desinficera händerna om man åker mellan Alingsås ryttarsällskaps anläggning och något annat stall.

LÄS MER:Ett växande hockeyintresse bland tjejerna i trakten

LÄS MER:Bujars smittande domarskap har tagit Sverige med storm

LÄS MER:Kommunen ger sina svar på föreningarnas synpunkter

ANNONS