Bil-Nilsson har förvärvats av Brandt Bil, ägarbytet kommer ske den 2 januari 2023. Bil-Nilssons VD Daniel Nilsson: ”Det var inte riktigt vår önskan, men vi hade inget annat alternativ tyvärr.”
Bil-Nilsson har förvärvats av Brandt Bil, ägarbytet kommer ske den 2 januari 2023. Bil-Nilssons VD Daniel Nilsson: ”Det var inte riktigt vår önskan, men vi hade inget annat alternativ tyvärr.” Bild: Veronika Hohenstein

Bil-Nilsson har sålts: ”Inte riktigt vår önskan”

Bil-Nilsson har två av sina mest framgångsrika år bakom sig. Trots det väntar en för många oväntad förändring.
Till årsskiftet kommer det välkända Alingsåsföretaget drivas av familjeföretaget Brandt Bil.
– Det har varit jobbigt tidigare i processen, men nu har det sjunkit in och jag har hittat acceptans i detta, säger Daniel Nilsson, VD på Bil-Nilsson.

ANNONS
|

Bil-Nilsson har förvärvats av Brandt Bil och ägarskiftet kommer ske den 2 januari 2023. VD:n Daniel Nilsson, som drivit företaget i 13 år som tredje generationen Nilsson, förklarar att en rad omständigheter ligger bakom försäljningen.

– I ungefär ett och ett halvt år har vi kollat på olika alternativ och lösningar. Till slut landade vi i beslutet att sälja. Det var inte riktigt vår önskan, men vi hade inget bättre alternativ tyvärr, säger Daniel Nilsson.

Förvärvet var den bästa utvägen

Han berättar att försäljningen var den bästa utvägen, när deras tillverkare och leverantörer ville ha större ägarkoncerner och ställde nya krav. Biltillverkarna och inte minst Volvo Cars har en strategi för framtiden med lite färre och lite större partners och konstellationer för att klara de utmaningar de ser i framtiden.

ANNONS

Vidare säger han att detta beslut är resultat av en rad trender som funnits ganska länge, men som framför allt i år har börjat konkretiserats på ett annat sätt. Han ser med optimism på företagets framtid, där han känner sig trygg för de anställdas framtid.

– Om man tittar på den nya ägaren så har de i närtid förvärvat flera verksamheter. För de anställda är det en trygg arbetsgivare med långsiktiga mål. Även om de flesta anställda var förvånade över beskedet, så har många en positiv syn på den nya ägaren. I det här läget är det bara en person som berörs och det är jag som VD, säger han.

De senaste två åren utgör bland de bästa åren för Bil-Nilsson. Daniel Nilsson bedömer verksamhetens framtidsutsikter och konkurrenskraft som mycket stark.

– Jag är tacksam att jag fått vara med så länge och att jag får sluta med flaggan i topp. Vi har tagit bolaget långt de senaste 13 åren. Det kommer att lämna en form av tomhet efter sig. Men det är en jättebra ägare, och det är mycket positivt, berättar Daniel Nilsson.

Vad kommer du göra härnäst?

– Jag har ingen lust att gå i pension, så någonting måste jag jobba med. Men först ska jag se till att vi avslutar detta på ett bra sätt. Till 2023 ska jag titta på vad jag ska hitta på, säger Daniel Nilsson.

Bil-Nilsson har funnits i Alingsås i över 40 år. Företaget fick sitt namn 1982 då bröderna Anders och Peter Nilsson köpte anläggningen på Gamla Göteborgsvägen, där bland annat Stures Bowling & Sportbar och Alingsås Tidning idag finns.

Då var storsäljaren Volvo 240. Volvo 760 hade precis lanserats och snart kom Volvo 740. När bröderna 1987 gick åt olika håll, blev Anders, som är Daniels pappa, kvar på Bil-Nilsson. 1990 blev något av en milstolpe i bolagets historia då den nya anläggningen vid Stråhles Allé invigdes i september.

Christopher Brandt, som är VD på Brandt Personbilar: ”Vi är jätteglada och stolta och tacksamma att vi tillsammans med denna duktiga personal får utveckla verksamheten.”
Christopher Brandt, som är VD på Brandt Personbilar: ”Vi är jätteglada och stolta och tacksamma att vi tillsammans med denna duktiga personal får utveckla verksamheten.” Bild: Pressbild

Under kommande år kommer verksamheten att byta namn. Brandt Bil är ett familjeföretag med gamla anor som nu går i fjärde generationen. Vid det här laget har Brandt Bil en rad anläggningar över hela Västsverige, och utökar nu med Bil-Nilssons anläggning i Alingsås.

– Vi är jätteglada och stolta och tacksamma att vi tillsammans med denna duktiga personal får utveckla verksamheten, säger Christopher Brandt, som är VD på Brandt Personbilar.

Brandt har expanderat i Skaraborg under året som en del i deras tillväxtplan för att säkerställa framtida konkurrenskraft.

Vad ser ni för utmaningar?

– Utmaningar som är och som gäller för branschen i stort är omställningen som sker, som bland annat elbilar, elektrifierade bilar och att ställa om kompetensen där fordonstekniska utbildningar sprider den kunskap vi efterfrågar. Och att vara relevant för kunden är självfallet också en utmaning.

Hur kommer alingsåsarna känna av förändringen?

– Jag hoppas att alingsåsarna kan känna att allt som var bra med Bil-Nilsson ska finnas kvar. Men det tillkommer att vi är en större koncern, vilket för med sig ett större utbud av exempelvis begagnade bilar. Idag finns det kanske 80 exemplar och i framtiden kommer det bli närmare 680 bilar.

Sex fakta om Bil-Nilssons och Brandt Bil

1. Bil-Nilssons har en fullserviceanläggning med bilförsäljning, verkstad, skadecenter, bilvård, däckhotell, hyrbilar samt Tanka och Tvätt.

2. 1987 gick bröderna Anders och Peter Nilsson skilda vägar. Anders blev kvar på anläggningen i Alingsås.

3. Bil-Nilssons verksamhet har en omsättning på ca 400 miljoner kr och har omkring 70 anställda.

4. Bolaget Brandt Bil grundades 1929 av familjen Brandt, som fortfarande är ägare till bolaget.

5. Koncernen har 31 anläggningar på 21 orter.

6. Brandt Bil har en omsättning på ca 3,7 miljarder med omkring 600 anställda.

LÄS MER:Efter slopad klimatbonus – bilhandlare i Alingsås håller extraöppet

LÄS MER:Eftertraktade samlarbilar från Alingsås säljs på nätauktion

LÄS MER:Efter snöfallet – rusning för att byta däck i Alingsås

ANNONS