Brand i industribyggnad i Sollebrunn

Ett större räddningspådrag pågick på torsdagen vid en industribyggnad i Sollebrunn. Detta efter en brand i en silo intill en träindustrifastighet.
Natten mot fredagen fick räddningstjänsten plötsligt rycka ut till platsen igen.

ANNONS

Sju enheter från räddningstjänsten larmades, plus ambulans samt polis. Händelsen kom in som larm till SOS klockan 12.21 under torsdagen.

Christian Dyrfelt på Västra räddningsregionen meddelade vid 12.38 att räddningstjänsten var framme. Det rörde sig om brand i en maskin.

– Den står i anslutning till en industrifastighet, säger han.

Det rör sig enligt Christian Dyrfelt om en träindustri.

Har ni kunnat se att det börjat brinna i någon fastighet?

– I nuläget har vi inte det, men det finns spridningsrisk, förklarade han.

Flera timmar lång insats

En stund senare konstaterades det att det rörde sig om en glödbrand i en silo, men hur omfattande branden var var för tidigt att säga, meddelade Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

ANNONS

– Vi har ännu inte fått uppdateringar om detta. Det är svårt att se i en silo, sa han.

Silon är sju meter hög och fem gånger fem meter i diameter.

Vid 13.20-tiden pågick arbetet fortsatt på platsen. Då fanns inte längre någon spridningsrisk till den intilliggande fastigheten, men släckningsarbete pågick såväl utifrån som inifrån.

– Det är säkert en insats som kommer hålla på en stund, det brukar vara så. Prognosen är cirka tre timmar, sa Lotta Molander vid räddningstjänsten då.

AT:s reporter: ”Bolmar”

Philip Mauritzson, AT:s reporter på platsen, berättade att brandmännen jobbade uppe på taket på två byggnader. På i vart fall ett av taken sprutade de vatten.

– Det ryker, det bolmar rök från en skorsten, sa han under eftermiddagen.

Det rådde febril aktivitet på platsen, men läget var ändå lugnt.

– De håller på för fullt, arbetet pågår.

Ingen person har förts till sjukhus med ambulans, uppger SOS alarm. Polisens Hans-Jörgen Ostler uppger dock för AT att personer på platsen har andats in rök.

– Det skrivs en anmälan om brand utan misstanke om brott, berättar han.

Vid 14.53 meddelade Mathias Kopocs vid Västra räddningsregionen att det fortfarande var glödbrand i den aktuella silon, men att det inte fanns någon uttalad spridningsrisk.

– Det känns som att läget är någorlunda lugnt, sa han.

Arbetade med värmekamera

Vid 16.25 var räddningstjänsten fortsatt kvar på platsen med ett antal fordon. Då arbetade de med bland annat värmekamera för att söka av så att det inte skulle ta sig igen.

– Jag pratade precis med räddningsledaren på plats. Vi kommer vara kvar ungefär en timma till, sedan lämnar vi över till ägaren, sa Lars Jostelius vid räddningstjänsten.

Vid 17.30-tiden lämnade sedan räddningstjänsten platsen.

Blossade upp på nytt under natten

Under natten till fredagen larmades räddningstjänsten återigen till platsen efter ett larm om en brand i byggnaden.

– Vi har haft en brand i silo tidigare under dagen och nu har den här branden blossat upp på nytt. Men vi försöker få kontroll på det och i nuläget är det mer en rökutveckling, säger Daniel Svensmark vid räddningstjänsten klockan 01.40.

Räddningstjänsten var på plats under natten mot fredagen mellan omkring 01.40 och 04.00.

– De undersökte på plats och lade lite vatten på de hetare områdena. Det blev inte värre än så, meddelar Björn van der Kaay, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

TV: Se klipp från insatsen i spelaren nedan:

ANNONS