I torsdags började det brinna i en spånsilo i Sollebrunn. Branden blossade sedan upp sent på torsdagskvällen och även på fredagen. OBS: Bilden är från i torsdags.
I torsdags började det brinna i en spånsilo i Sollebrunn. Branden blossade sedan upp sent på torsdagskvällen och även på fredagen. OBS: Bilden är från i torsdags. Bild: Philip Mauritzson

Brand i silo i Sollebrunn blossade upp igen

På fredagskvällen började det brinna på nytt i en silo i Sollebrunn och räddningstjänsten ryckte ut med 15 enheter. Vid midnatt var läget under kontroll – men fyra brandbilar har varit kvar hela natten för efterbevakning. Även på lördagen har räddningstjänsten haft personal på plats och de aktuella silon skulle tömmas på sitt innehåll; spån.

ANNONS
LocationSollebrunn||

Styrkor från Alingsås, Vårgårda och Nossebro jobbade tillsammans med personal från Storgöteborg-enheten vid branden på fredagskvällen.

– Det är många brandbilar på platsen. En, två ... 15 stycken är framme, säger räddningstjänstens Bosse Florell under kvällen.

Det ska enligt honom ha brunnit i samma silo som det började göra vid lunchtid i torsdags. Silon är sju meter hög och fem gånger fem meter i diameter, och återfinns vid en trädindustri i Sollebrunn.

– Silon rymmer 80 kubik spån, vilket är mycket och gör att det kommer att ta tid att släcka, säger larm- och ledningsoperatören Bosse Florell.

ANNONS

Blossat upp flera gånger

Det var vid lunchtid i torsdags som det första larmet kom om en brand i silon. Efter omkring fem timmars arbete kunde räddningstjänsten börja avveckla delar av sin personal på platsen.

Men senare på torsdagskvällen och natten blossade branden upp igen.

– Nu brinner det alltså i samma silo, säger räddningstjänstens Bosse Florell på fredagen.

På fredagen larmades också ambulans och polis till platsen.

– Ambulansen har varit framme men vänt utan åtgärd, säger Ola Nilsson, teamledare vid SOS.

Är det fortfarande 15 enheter från räddningstjänsten på plats?

– Nu är det 13 kvar, två fordon lämnade vid klockan 20, säger Ola Nilsson vid klockan 20.15.

Var kvar hela natten

Klockan 22 kunde räddningstjänstens Kalle Kivistö berätta att insatsen alltjämt pågick på platsen. Någon prognos om hur länge den skulle fortsätta kunde inte ges.

– Men några fler enheter har kunnat lämna och nu har vi åtta kvar vid branden, säger han.

Vid midnatt uppgav räddningstjänsten att två enheter kommer att vara kvar på plats under natten för efterbevakning och kontroll.

– Vi är kvar och efterbevakar. Det ska vara släckt, vi har dragit ner på personal där – från början var det 15 enheter, men nu är det bara fyra brandbilar kvar, säger Bosse Florell vid 07-tiden på lördagsmorgonen.

Silon skulle tömmas

Ser ni någon risk att det ska blossa upp igen?

– Det är ju därför de är kvar, för att det inte ska göra det, säger Bosse Florell.

Räddningstjänsten hade kvar personal på plats även under dagen på lördagen, bland annat för att silon skulle tömmas på sitt innehåll. Men då har själva räddningsinsatsen varit avslutad.

– Vi har lämnat över tömningen till fastighetsägarna. Just nu pågår ingen räddningsinsats, utan vi har bara en insatsledare där nu som reder ut det hela så att det blir rätt med lagar och förordningar, säger larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Vid klockan 13.30 meddelade räddningstjänsten att de har lämnat.

ANNONS