Det ska hunden och katten inte äta i jul

När det serveras godsaker i jul kan även husdjuren bli sugna. Men det finns saker som gör katter och hundar allvarligt sjuka och kan orsaka deras död. Julbaket kan även förvandla hunden till en fyllehund. Följ veterinärens råd för att slippa besöka ett djursjukhus i jul.

ANNONS
|

I juletid äts det mycket godsaker. Det slinker ner allt från lax och prinskorvar till julskinka och godis. När ett fyrbent husdjur sitter och tittar på tallriken med bedjande ögon är det lätt att kasta in en köttbulle eller en korv i gapet.

Varje år kommer det in katter och hundar till Blå Stjärnans djursjukhus som blivit sjuka av saker de ätit på julen. Men det är inte bara mat som skadar dem.

– Katter leker med glitter och snören, som de får in i munnen. Är snöret tillräckligt långt, går det ner i tarmen och då kräver det operation. Söker man inte i tid kan det bli en kraftig skada på tarmen, vilket tar ett till två dygn att få, säger Björn Åblad klinikveterinär på Blå Stjärnan.

ANNONS
Björn Åblad, klinikveterinär på Blå Stjärnan, menar att det finns en hel del farligt hundar och katter kan få i sig i juletid.
Björn Åblad, klinikveterinär på Blå Stjärnan, menar att det finns en hel del farligt hundar och katter kan få i sig i juletid.

Det är inte ovanligt att även hundar får i sig snören i form av nätet som ligger runt julskinkan.

– Man kanske låter skinkan stå ute och svalna, då kan hunden börja äta på den när den är ute och kissar. Då får den i sig nätet runt den, vilket kan åka ner i tarmen och ge skador. Det ser vi varje år.

Hundar kan dö av choklad

För hundar är choklad, nötter, russin och vindruvor riktigt farligt. De sistnämnda kan ge njurskador, så det ska man absolut inte ge dem, varnar Björn Åblad.

Han säger att om en hund väger under 14 kilo och äter en hel Alladinask kan de dö. Ju mörkare choklad desto farligare.

– Mellan 12 och 40 gram mörk choklad kan döda en hund under tio kilo.

Äter de nötter eller persikokärnor riskerar de att fastna i tarmen.

Det gör hunden full

I juletid är det inte bara människor som kan bli på berusade, även hundar kan bli fulla. För dem är orsaken ofta en jäsande deg.

– En matfrisk labrador kan till exempel hoppa upp på bänken och äta en jäsande deg. Så kommer man hem och hunden rapar och är vinglig, då ska man kolla sin degbunke för att se om degen är kvar. Om inte har hunden ätit upp den och fått en alkoholjäsning i magen, vilket gör den berusad.

Hur berusade hundar blir beror på deras storlek. Visar hunden på kraftig berusning ska man åka in med den, uppmanar Björn Åblad.

Liljor giftiga för katter

Om mat och godis är mest farligt för hunden är det växter för katten. Liljor är farligast, vilka ger njurskador och riskerar att döda katter som ätit av dem. Även julblommor som julros, amaryllis och hyacint kan förgifta katter, vilket ger dem diarré och kräkningar.

– Katter ska inte ha tillgång till dem, utan ha växterna i ett rum som går att stänga till.

Björn Åblad är fullt medveten om att det är svårt att stå emot bedjande hundögon vid matbordet. Visst kan de få smaka på skinka och köttbullar, men då i små mängder. Om man inte vill vara uppe hela natten för att hunden har fått diarré, säger han.

– De kan få en enstaka köttbulle, utan lök då, för det är inte bra för dem. De ska inte heller äta salt eller kryddad mat

Han menar att generellt ska inte hundar och katter äta vår mat, utan hålla sig till sin egen mat då de mår dåligt av fet mat. De ska inte heller äta salt eller kryddad mat.

Vill man ge dem något gott i jul finns bra alternativ. Katter kan få lite räkor och kokt torsk, och hunden kan få kokta makaroner, kokt kyckling eller kokt oxfärs.

Om man vet att hunden fått i sig choklad eller katten en växt, ska man ringa veterinär för råd. Kräks husdjuret mycket och inte tillfrisknar inom något dygn eller har en svullen mage ska man åka in med det.

Till sist finns en kroppsdel att hålla koll på i jul – svansen. Den kan börja brinna med alla tända ljus, vilket händer oftare för hundar än katter, då de sitter på baken när de leker med ljuset.

– Man ska ha ljusen tända bara när man själv är där, och på en höjd så de inte kommer åt dem. Tänk också på vad du sätter längst ner i granen, för katter kan börja leka med sakerna, eller tugga på dem, säger Björn Åblad.

ANNONS