Över 5000 personer har den senaste veckan gått med i Facebook-gruppen som vill att akutmottagningen på Alingsås lasarett ska ha öppet på natten igen. Sittande i förgrunden ses Linda och Christer Vackenklint.
Över 5000 personer har den senaste veckan gått med i Facebook-gruppen som vill att akutmottagningen på Alingsås lasarett ska ha öppet på natten igen. Sittande i förgrunden ses Linda och Christer Vackenklint. Bild: Kerstin Brandqvist-Aspenstedt

Facebookgrupp för att hålla akuten öppen nattetid samlar tusentals


–Vårt främsta mål är att akuten i Alingsås ska öppna på natten igen. Det säger Linda Vackenklint som tillsammans med maken Christer för en vecka sedan startade en facebookgrupp med just detta syfte.

ANNONS

LÄS MER:Holberg (M) om akuten: Krävs stort behov för att öppna igen

Och intresset från alingsåsare och andra i lasarettets upptagningsområde har varit överväldigande. På bara en vecka har gruppen fått över 5000 medlemmar.

Man har också startat en namninsamling för nattöppet. Den har i dagsläget cirka 1500 underskrifter.

– Det är alla sorters människor som anslutit sig, unga, gamla, sjukvårdspersonal, personal i äldreomsorgen, folk med andra yrken, politiker, föräldrar, anhöriga..., säger Linda Vackenklint.

Bakgrunden till starten för den snabbväxande gruppen på Facebook är ett samtal hon hade med en äldre anhörig som blivit akut sjuk. För att slippa ambulanstransport till Göteborg eller Borås valde hon att ligga hemma på natten och vänta på att lasarettet i Alingsås skulle öppna.

ANNONS

– Hon sa till mig; Gör något, Linda! Kan du inte skriva en insändare?

En insändare publicerades i AT den 6 februari.

– Den fick positiv respons, och jag tänkte att det nog är dags att göra något rejält, så vi startade gruppen och sedan bara exploderade det, säger Linda.

– Det plingar i telefonen hela tiden med nya medlemmar som vill gå med, fyller Christer Vackenklint i.

Man har under veckan som gått kontaktat politiker och media och hunnit bli intervjuade av både radio och tv.

AT träffar några av medlemmarna i gruppen utanför akutmottagningen på torsdagskvällen.

– Självklart ska lasarettet ha nattöppet. Allt annat är dumheter. Det säger Mariana Nordgren, pensionerad sjuksköterska som själv jobbat på sjukhuset ett 40-tal år.

Louise Johansson är en annan medlem som mött upp för att prata med AT.

– Jag har gjort över 50 operationer, är "stamkund" på akuten och har varit med om massor av ambulanstransporter till andra sjukhus nattetid. Jag vet att det finns mycket oro hos alingsåsarna kring de långa transporterna. Det finns många oroliga mammor, anhöriga och äldre som delar med sig av detta i gruppen, säger hon.

Kommunen växer hela tiden, det är faktiskt inte klokt att det är stängt.

Roger Andersson bor i Sollebrunn och påpekar att han ofta ser ambulanshelikoptern landa här för att hämta akut sjuka för transport till sjukhus längre bort. Något som kanske inte hade behövts om vård dygnet runt funnits på närmare håll.

–Jag tycker det är viktigt att vi agerar för nattöppet nu, säger han.

Agneta Stadling är pensionerad undersköterska.

– Kommunen växer hela tiden, det är faktiskt inte klokt att det är stängt. Dessutom påstås att behovet inte är stort men statistiken stämmer inte eftersom många väljer att vänta hemma tills lasarettet öppnar på morgonen, säger hon.

En nattjour med allmänläkare ersatte akuten när den lades ner i början på 2000-talet.

– Då hette det att man hade "en dörr på glänt", men den dörren stängdes ju helt 2014, säger hon.

– Det är rent förskräckligt att det är stängt på natten i en kommun som växer och dessutom har både E20 och järnvägen med de risker det innebär, säger Mariana Nordgren.

Engagemanget bland medlemmarna som AT träffar är stort och önskemålen många. Oscar Löfgren vill till exempel gärna se en psykakut i Alingsås.

Eva Svensson var med och demonstrerade redan 2003 när akuten nattstängdes. Något som dock inte hjälpte då.

– Nej dom hade redan innan bestämt sig för nedläggning, säger hon och gruppen påpekar att den demonstrationen ändå lockade uppskattningsvis 10000 deltagare.

Kampen för nattöppet i Alingsås är alltså i full gång och hur man ska gå vidare är inte helt klart ännu.

– Vi har pratat om att ordna någon form av manifestation, säger Linda Vackenklint.

ANNONS