Historisk larv får egen plats bland lekande barn

Lekplatsen i Plantaget ska byggas om till en temalekplats kring silkeslarven och mullbärsträdet. Det är en av nyheterna i Alingsås alldeles nya plan för lekplatserna i kommunen.

ANNONS
|

Dagens lekande barn får med andra ord en blinkning till historien och vad som hände i Plantaget på Jonas Alströmers tid då man gjorde försök med att tillverka sidentyg i Alingsås med hjälp av mullbärsträd och silkeslarver.

Gestaltningen av den nya lekplatsen är klar, och förhoppningen är att man ska börja bygga redan i höst och vinter.

Gestaltningen av den nya lekplatsen är klar, och förhoppningen är att man ska börja bygga redan i höst och vinter. Dock med en liten brasklapp medskickad av stadsträdgårdsmästare Petra Wernersson. Den gäller saker som eventuell materialbrist, leveranstrubbel och ändrade kostnader på grund av allt som sker i omvärlden just nu. Detta skulle möjligen kunna fördröja bygget. Så någon tidsplan vågar man inte riktigt utlova i dagsläget.

ANNONS

Vad som skett hittills är i alla fall att man börjat arbetet lite smått genom att plocka bort den gamla klätterställningen.

Lekplatsen utvidgas med linbana och fler fikaplatser

Ett önskemål från alingsåsarna, som bjudits in till medborgardialog i frågan, har varit att lekplatsen även ska ha något att erbjuda de lite äldre barnen. Därför kommer det att bli en linbana som förhoppningsvis ska gå hem hos dem. Lekplatsen utvidgas in mot Plantaget så att linbanan får plats, och även för att ge plats åt fler fikaplatser med bord och soffor.

Önskemål från alingsåsarna har varit en mer utmanande klätterställning, hinderbana, lång rutschkana och väderskydd.

Andra önskemål från alingsåsarna har varit en mer utmanande klätterställning, hinderbana, lång rutschkana och väderskydd. Önskemål som man försökt att tillgodose.

Stadsträdgårdsmästare Petra Wernersson är en av dem som jobbat med hur lekparken i Plantaget ska ges en ny utformning. Man har fastnat för ett tema med historisk anknytning till platsen.
Stadsträdgårdsmästare Petra Wernersson är en av dem som jobbat med hur lekparken i Plantaget ska ges en ny utformning. Man har fastnat för ett tema med historisk anknytning till platsen. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

När man gått ut och frågar mellanstadiebarn om deras önskemål har de mest frekventa svaren varit att man vill klättra, gunga, leka kurragömma samt kunna hopp/studsa. Det här är önskemål som man tillgodoser i upprustningen genom att bland annat anlägga en hinderbana/klätterlek, småbarnen får ett eget hörn med småbarnslek och sandlek och mitt i lekplatsen ligger ett område ägnat för temalek kring silkeslarven och mullbärsträdet.

Hej vad det går. Gungan må vara gammal och en ny på väg, men Lilo och pappa Jonatan Hjalmarsson har kul i Plantaget och stadsträdgårdsmästare Petra Hjalmarsson ser på.
Hej vad det går. Gungan må vara gammal och en ny på väg, men Lilo och pappa Jonatan Hjalmarsson har kul i Plantaget och stadsträdgårdsmästare Petra Hjalmarsson ser på. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

I planerna finns ett stort lekredskap som man både kan klättra på krypa in i och åka tunnelrutschkana i. Den ser ut som silkeslarvens utveckling till silkesfjäril.

Budgeten för hela lekplatsen ligger på cirka sex miljoner.

LÄS MER:Skräckfilm, bokhyllehäng och foto utan kamera på lovet

LÄS MER:Socialdemokraterna vill göra Savannen till stadspark

LÄS MER:Hundar äter upp förskolans leksaker

ANNONS