Historiskt ras för turismen – regionen tappar 22 miljarder

Turistnäringen i Västra Götaland tappade hälften av sina intäkter förra året, ungefär 22 miljarder kronor. Det visar siffror som branschorganisationen Visita har tagit fram.
– Vi ser ett enormt ras av historiska mått, säger Jonas Siljhammar, Vistas vd.

ANNONS
|

Inga konserter på Ullevi, inga bergodalbaneturer på Liseberg, inga sommarfestivaler i Slottsskogen eller idrottsevenemang på Heden. Turiststaden Göteborg och hela Västra Götalandsregionen har drabbats hårt av coronapandemin.

Totalt förlorade besöksnäringen i regionen 22 miljarder i intäkter mellan mars och december 2020 jämfört med föregående år. Det visar en uträkning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Det slår direkt mot företag och jobb. Vi ser att väldigt många jobb är förlorade, säger Jonas Siljhammar.

Undersökningen bygger på det så kallade turistsatellitkontot som SCB tar fram varje år. Framförallt visar det att utlandsbesöken har lyst med sin frånvaro och genererat 14 miljarder mindre i intäkter under 2020. Resterande tapp på 8 miljarder står den inhemska turismen för.

ANNONS

I siffrorna finns uteblivna hotellnätter och restaurangbesök. Minskad handel, resor och underhållning. Visita har tidigare meddelat att runt 50 000 har förlorat jobbet inom besöksnäringen i Sverige under 2020.

– Dels tog det lång tid innan vi kom igång med ”swemester” (red. att semestra i Sverige) och så hade vi tvåtimmarsregeln (red. Folkhälsomyndigheten rekommenderade i somras att bara resa inom två timmars bilfärd).

– Sen har vi haft en andra våg när restriktioner ligger kvar, ett väldigt begränsat uteliv och stöd som inte har kommit ut.

En inställd spelning är inte också en spelning

Jonas Siljhammar menar att alla branscher inom turistnäringen kommer att genomgå ett fortsatt stålbad under våren då restriktionerna har skruvats åt ytterligare och statens stödpaket inte har nått ut till alla som planerat.

I en längre framtid är han dock betydligt mer positiv.

– Framåt ser vi att du, jag och alla andra kommer att ha ett större intresse av resor och upplevelser. Men vi kan aldrig ta igen det som vi har tappat. Vi är ingen näring som lägger våra varor på lager och säljer dem senare.

ANNONS