Lady France Mulumba (KD), Daniel Filipsson (M), Jens Christian Berlin (L).
Lady France Mulumba (KD), Daniel Filipsson (M), Jens Christian Berlin (L). Bild: Filip Landqvist

Klart: De ska styra Alingsås kommande mandatperiod

Efter långa förhandlingar står det nu klart vilka som ska styra Alingsås. Det blir ett minoritetsstyre med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Med stöd av Socialdemokraterna i opposition.
– Vi är väldigt stolta och nöjda över att ha kunnat bilda den här ledningen, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M).

ANNONS
|

Det kommer även under den kommande mandatperioden att vara en borgerlig ledning som styr i Alingsås. På en pressträff på torsdagseftermiddagen presenterades kommunens nya ledning. Representanter på pressträffen var de styrande partierna representerade av gruppledarna med Daniel Filipsson Moderaterna, Lady France Mulumba Kristdemokraterna och Jens Christian Berlin Liberalerna.

– Det stod tidig klart att det skulle bli svårt att bilda en majoritetsledning. En minoritetsledning blev då alternativet och då har vi tre partier funnit varandra, säger Daniel Filipsson och fortsätter:

– Vi har fört diskussioner med Socialdemokraterna som är det största oppositionspartiet och kommit till en överenskommelse som innebär att vi kan bilda ledning under vissa förutsättningar.

ANNONS

”Väldigt stolta”

De förutsättningarna är att det ska genomföras en gemensam budgetberedning där enighet eftersträvas och där den kommunala välfärden varje år garanteras full kostnadstäckning, det ska inte ske några fler privatiseringar av kommunal verksamhet, alla kommunens äldreboenden ska drivas i offentlig regi samt att friskolor inte aktivt ska framdrivas av den politiska ledningen.

– Vi är väldigt stolta och nöjda över att ha kunnat bilda den här ledningen men eftersom vi kommer styra i minoritet kommer det ställas krav på att vi är lyhörda, samarbetsvilliga och söker ett så brett samförstånd som möjligt för att göra den här kommunen ännu bättre, säger Daniel Filipsson.

Som deklarerats tidigare lämnas alltså Centerpartiet utanför Alliansen och kommer inte vara med att styra Alingsås kommande fyra år.

– I grunden hade det inte varit konstigt att samarbeta med Centerpartiet men under förra mandatperioden så såg vi från vårt håll att det fanns helt enkelt inte förutsättningar för ett samarbete, säger Lady France Mulumba (KD)

– För vår del var det den här konstellationen som utkristalliserades sig ganska tidigt. Vi har pratat med andra partier och hört vad de har sett för alternativ men vi har inte förhandlat med några andra partier över huvud taget, säger Liberalernas Jens Christian Berlin.

Firma Filipsson/Waern

Det har från både elaka tungor och andra talats om ett många gånger lite väl tätt samarbete mellan kommunalrådet Daniel Filipsson och det socialdemokratiska kommunalrådet i opposition Simon Waern. Herrarna har bland annat kallats ”Firma Filipsson/Waern”. Detta är något som Daniel Filipsson tar ganska lätt på och tror inte att det kommer komma någon särskild ytterligare kritik efter beskedet om hur kommunen nu ska styras.

– Alingsås kommun har en tradition av att stadens två kommunalråd har en bra dialog. Sen i skarpa lägen är det ändå ledning och opposition. Däremot är det inget som hindrar att man kan göra upp i frågor där man tycker ganska lika. Den kommande mandatperioden kommer bli svår och ingen kan aspirera på makten själv utan det kommer krävas lyhördhet och ödmjukhet inför det parlamentariska läget, säger Daniel Filipsson.

LÄS MER:Socialdemokraterna går för maktskifte i Alingsåspolitiken

LÄS MER:Så röstade grannen i din kommun

ANNONS