Många ville se byst av Per Henrik Rosenström avtäckas

På lördagen avtäcktes en bronsskulptur av den framlidne Alingsåsprofilen Per Henrik Rosenström på Kungsgatan. Avtäckningen, som föregicks av ett program där bland andra skådespelaren Ulla Skoog och Historiska sällskapet Alingsås ordförande Håkan Kumler tog till orda, lockade storpublik.

ANNONS
|

Per Henrik Rosenström var museichef, ordförande i Alingsås hembygdsförening och känd för sin kamp för bevarandet av Alingsås som trästad. Nu har han förärats med en byst, skapad av konstnären Peter Linde, i korsningen Kungsgatan–Färgaregatan.

Vid lunchtid på lördagen inleddes invigningsceremonin med toner av Musikkåren Kamraterna och därefter avlöste talen varandra.

– Så mycket folk! Så fantastiskt roligt att se!, sa Carina Håkansson, ordförande i Alingsås hembygdsförening, som tillsammans med Historiska sällskapet Alingsås står bakom arbetet med att ge Rosenström en plats som byst i Alingsås.

– Äntligen står Rosenström på sin rätta plats!, sa Håkan Kumler, ordförande i Historiska sällskapet Alingsås, i sitt anförande.

ANNONS

Hyllningstal till Alingsås

Daniel Filipsson (M) passade under sitt tal på att upplysa alingsåsarna om att oppositionsråd Simon Waern (S), en vän av trästaden, hade ett högst giltigt skäl att inte närvara vid ceremonin då han precis fått barn. Detta resulterade i att det gick ett sus genom publiken, följt av applåder.

– Hans fru är också värd en applåd, sa då skådespelaren och regissören Ulla Skoog snabbt, vilket fick publiken att skratta.

Ulla Skoog ställde sig på scen i två omgångar under ceremonin. Det senare av talen blev ett riktigt hyllningstal till Alingsås.

– Bara infarten till Alingsås är fantastisk. Att jämföra med Lerum, som har misslyckats totalt, sa Ulla Skoog, vilket fick skratt och applåder.

Per Henrik Rosenström

Per Henrik Rosenström (1924–2017) var en kulturpersonlighet i Alingsås. Han var museichef under många år och en av de som kämpade flitigast för att bevara den äldre bebyggelsen i Alingsås. Han var också ordförande i Alingsås hembygdsförening under flera år.

Innan Rosenström flyttade till Alingsås i början av 1960-talet jobbade han bland annat på Riksantikvarieämbetet i Stockholm, Hallands museum i Halmstad och Dalarnas museum i Falun.

Per Henrik Rosenström har även skrivit flera böcker, däribland ”Alingsås: en småstad i bild” 1982.

LÄS MER:Jonas Alströmer tillbaka på Nolhaga slott

LÄS MER:Bronsskattens hemlighet nystas upp i SVT

LÄS MER:Upptäck friluftspärlan Dammsjöås

ANNONS