Ångbåten Herbert.
Ångbåten Herbert. Bild: Mikey Lennartsson

Mjörns ångbåtsförening får bidrag på en kvarts miljon kronor

Nu fördelar Riksantikvarieämbetet 17 miljoner kronor till ideella verksamheter inom kulturarvsområdet. I år har 114 projekt beviljats bidrag, av totalt nästan 400 ansökningar. En av föreningar som får pengar är Mjörns Ångbåtsförening som tilldelas 250 000 kronor.

ANNONS
|

Syftet med bidraget är att bevara, använda och utveckla kulturarv i hela landet. Bidraget går till arbetslivsmuseer, hembygdsföreningar och andra ideella verksamheter som förmedlar kulturarvet till allmänheten.

– Vi ser ett ökat intresse för bidraget i år. Antalet ansökningar har ökat och det är en spännande blandning av projekt, säger Joakim Malmström, riksantikvarie i ett pressmeddelande.

– Många söker bidrag för digitalisering. Två exempel är Garnisonsmuseet Skaraborg och Veterinärhistoriska museet, som har ett stort bildmaterial som är public domain och som kommer att tillgängliggöras fritt på nätet. Vi är glada att kunna ge bidrag åt deras ambitiösa arbete med digitaliseringen, säger Tove Holm, som också är handläggare för bidraget.

ANNONS

I Alingsås är det en förening som tilldelats pengar och det är Mjörns Ångbåtsförening. De får en kvarts miljon till sitt projekt ”Från vedträ till ångkraft”.

ANNONS