Förra året vann Team Pike & Tats i SM i Gädda vid Åsunden. På bild syns: Kristian Rohr, Johan Wernersson och Jack Mirza
Förra året vann Team Pike & Tats i SM i Gädda vid Åsunden. På bild syns: Kristian Rohr, Johan Wernersson och Jack Mirza Bild: Fisheco/Jan Ohlsson

Nu ska Mjörngäddan luras upp ur vassen

En av de mest prestigefyllda tävlingarna inom svenskt tävlingsfiske är SM i gädda. Lördagen den första oktober hålls tävlingen i Mjörn.
– Det ligger jättemycket arbete och förberedelser bakom. Och det finns absolut ingen given vinnare i ett SM i gädda, säger Michael Molander, tävlingsansvarig hos Sportfiskarna.

ANNONS
|

Hur går tävlingen till?

Till att börja med ska man ha kvalificerat sig under 2021 för att få vara med i finalen, berättar Michael Molander. De flesta gör detta via distriktsmästerskap. Ett annat sätt är att laget rankas topp 20 i Swedish Pike League, som bygger på resultaten från ett tjugotal stora gäddfisketävlingar i Sverige. Dessutom erbjuds medaljörerna vid SM föregående år en plats i årets final.

– Det är 30-35 lag som kommer till start i årets SM, som arrangeras av Mölndals Sportfiskeförening. Och det är riktigt svårt att komma dit – det är bara 10 procent av de som försökt som lyckats. Så det är verkligen inga amatörer som deltar.

ANNONS

Tävlingen sker från båtar, och i varje båt/lag finns två-tre tävlande.

Det är de fem längsta gäddorna man fångat i båten som räknas.

– Man fiskar med kastspö med artificiella drag. När man tagit upp en fisk, mäter man den på en mätbräda och lägger sen tillbaka den i sjön så snart det bara går. Det är de fem längsta gäddorna man fångat i båten som räknas.

”Det finns absolut ingen given vinnare”

Placeringen på sjön är upp till varje båt, med ett avstånd på minst 25 meter emellan. Och man får flytta runt sin båt under dagen, berättar Michael Molander.

– Många har tagit en semestervecka för att testa olika fiskeplatser på Mjörn. De har undersökt djupkartor och gjort jättemycket research. Man kan tro att det är de med de största båtarna och mest elektronik som vinner, men så är det inte. Ofta är vinnaren de med den lilla motorn. Det finns absolut ingen given vinnare i ett SM i gädda.

I Sverige är det inte så vanligt med publik vid fisketävlingar, berättar Marino Sanvincenti, ledamot i Sportfiskarnas tävlingskommitté.

– Men de tävlande tycker det är kul om det kommer folk! Man ser inte så mycket av dem under själva tävlingen, men vid prisutdelningen kan man passa på.

Här är folk som är taggade på riktigt. Det är otroligt seriöst

Start och målgång är vid Mjörnvallen, där även prisutdelningen kommer att ske. Båtarna startar klockan åtta och man fiskar tills klockan 16. Målgång måste ske senast 17 och prisutdelningen sker strax därefter, 17.15.

Publiken kan också passa på att titta på båtarna innan start när allt drar igång, tipsar Michael Molander.

– Det är kul att se alla båtar och man kan känna spänningen. Det är verkligen en wow-känsla: här är folk som är taggade på riktigt. Det är otroligt seriöst.

LÄS MER:Vem drar upp årets vinnarfisk?

LÄS MER:Två flodkräftor funna i Ornungasjön

LÄS MER:Sportfisket har växt i Alingsås – detta gäller när du fiskar

ANNONS