Kim Wall i samband med ett reportage om atomsprängningar på Marshallöarna. Utdrag från Kim Walls olika reportage visas från och med lördag i Alingsås konsthall.
Kim Wall i samband med ett reportage om atomsprängningar på Marshallöarna. Utdrag från Kim Walls olika reportage visas från och med lördag i Alingsås konsthall. Bild: Coleen José

Ny utställning sätter fokus på Kim Walls journalistiska gärning

På lördag invigs den nya utställningen ”I Kims fotspår – en utställning om Kim Walls journalistiska gärning” i Alingsås konsthall.
I utställningen visas utdrag ur texter och bilder från Walls reportageresor från tolv olika platser i världen.

ANNONS
|

Frilansjournalisten Kim Wall mördades i samband med arbetet med ett reportage, endast 30 år gammal.

Ett av målen med utställningen är att flytta fokus från Kim Wall som brottsoffer för att i stället lyfta fram hennes journalistiska gärning som erkänd och prisbelönt utrikeskorrespondent. Kim Wall ville göra skillnad genom sina reportage och skrev bland annat om kvinnliga krigare, offer för atomprovsprängningar, minoriteter och udda personligheter.

Demokrati och yttrandefrihet

Hon rapporterade från Nordkorea, Kina, Indien, Sri Lanka, Haiti, Uganda, Kuba, USA och Marshallöarna i Söderhavet och blev publicerad i ansedda tidningar som The Guardian, New York Times, Al Jazeera och Harpers Magazine.

– Utställningen om Kim Wall är en del av Alingsås kulturhus fokus på demokrati och yttrandefrihet som är högst aktuellt nu i samband med valet, säger Josefin Cowie, programansvarig Alingsås kulturhus, i ett pressmeddelande.

ANNONS

I samma anda

Journalisten Anna Roxwall ska prata i samband med invigningen.

– Anna jobbar i samma journalistiska anda som Kim Wall gjorde. Hon kommer prata om sitt arbete och vikten av att lita på människan, säger Josefin Cowie.

Anna Roxvall startade 2017 förlaget Myteri Förlag tillsammans med fotografen Johan Persson. Förlaget ger ut fördjupande utrikesreportage i bokform.

LÄS MER:Kulturhuset satsar på demokrati och yttrandefrihet

LÄS MER:Nu kan alla beskåda den spektakulära bronsskatten

ANNONS