Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentkunskap på Östlyckeskolan i Alingsås.
Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentkunskap på Östlyckeskolan i Alingsås. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Picklad rödlök – smarrigt tillbehör som inte kostar skjortan

Har man kunskap, ja då kan man koka soppa på en spik. Nästan i alla fall. Nu blir det hemkunskap och fem nya budgettips när matpriserna rusar i höjden. Samt recept på ett lyxigt och billigt tillbehör.

ANNONS
|

Tipsen om hur vi kan laga billigt och smarrigt fortsätter. Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentkunskap på Östlyckeskolan i Alingsås, hjälper AT med expertkunskaperna och recepten.

Fem tips för att få pengarna att räcka bättre till matkassen.

1. Inventera kyl och frys. Veckohandla, men kolla vad du har i kylskåp och frys först så du inte köper onödigt mycket. Och handla inte hungrig.

2. Ordning i kylskåpet. Ställ nya varor längst in i kylskåpet, och äldre varor ytterst så att de används först. Mindre risk för att något glöms bort och blir gammalt och dåligt.

3. Lukta, titta smaka. Bäst före datum betyder inte dåligt efter. Använd sinnena: lukta, titta och smaka.

ANNONS

4. Ta vara på rester. Även mindre rester kan fungera som mellanmål. Man kan även samla ihop rester från hela veckan och bjuda in till buffé. Låter mycket roligare än ”restmiddag”.

5. Töm förpackningar noggrant. Exempelvis yoghurt- och filmjölksförpackningar har mycket innehåll kvar om man inte kramar ur dem ordentligt. Här finns slantar att spara genom att vara noggrann och ta tillvara allt.

Och så var det tillbehöret som Lena Bergmans elever på Östlyckeskolan gillar skarpt: picklad rödlök. Hur gott som helst för en liten peng. Denna godsak kan få en lågbudgetmiddag att kännas lyxig. Lagen, som är en klassisk 1-2-3-lag, kan för övrigt användas till att lägga in gurka och andra grönsaker.

Ytterligare ett tips från Lena Bergman: Vill du ha lite mer hetta på rödlöken kan man tillsätta en nypa chilipeppar.

Picklad rödlök

Ingredienser:

1 dl ättiksprit 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

3 stora rödlökar

Gör så här:

Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något.

Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk. Häll på den ljumma lagen och låt stå tills den kallnat.

Löken är klar att serveras men håller ytterligare minst 1-2 veckor i kyl. Lukta, titta och smaka.

LÄS MER:Kreativitet är den röda tråden för Jennie Schubert

LÄS MER:Stjärnkrögaren serverar italienskt med en nypa småstadskänsla

LÄS MER:Lokala bartendrar blandar höstens cocktails

ANNONS