Roger Akelius: ”Jag har hjälpt 100 000 personer att bli miljonärer”

Han lärde ett helt land att skatteplanera, han har tjänat miljarder på fastigheter och bott i fler länder än de flesta människor hinner med att besöka på en hel livstid. Men i själ och hjärta finns det väldigt mycket landsbygd och Stora Mellby kvar hos den frispråkige Roger Akelius. Alingsås Tidning fick en exklusiv intervju hemma hos 77-åringen i villan på Västkusten.

ANNONS
|

LÄS MER:Roger Akelius om sina miljarder: ”Kan lika gärna åka Stena Line till Danmark”

Det är en man i tunna långkalsongliknande byxor som möter upp utanför det väldiga trähuset alldeles intill vattnet. I den ena handen har han en glasbutelj med gammaldags kork fylld med vatten och i den andra en större plastflaska innehållande läskedryck med colasmak.

Tillsammans tar vi hissen upp till andra våning där en vägg med skjutbara panoramafönster välkomnar med en utsikt som väl inte kan beskrivas som något annat än milsvid.

– Jag gillar att titta ut mot horisonten när jag arbetar, säger Roger och sätter sig i en av de svarta snurrfåtöljerna och konstaterar att på andra sidan vattnet finns England.

ANNONS

Rogers sambo, sedan 25 år, Tove har ställt fram frallor och pålägg på bordet. Den framgångsrike företagsledaren väljer bort brieosten och går direkt på salamin. Han lägger tre skivor på det mörka brödet, utan smör.

På uppfarten utanför huset, som ligger längst ner på en privat väg i hjärtat av den Göteborgska skärgården, står varken någon Porsche eller Tesla. Det är en blågrön Peugeot som blänker i den strålande vårsolen.

”Jag tänker ibland på de ryska oligarkerna”

– Jag har en kompis som har en Lamborghini och det är trevligt i och för sig men jag vill inte ha någon egen. Jag skulle aldrig gå på restaurang och köpa en flaska vin för 5 000 kronor även om jag har råd. Jag skulle inte välja ett femstjärnigt hotell om det finns ett trestjärnigt.

– Jag tänker ibland på de ryska oligarkerna som har båtar som är 100 meter långa, men jag kan lika gärna få samma känsla om jag åker Stena Line till Danmark. Det är ingen större skillnad. Däremot har jag haft en stor båt för många år sen. Det var 1980 och den var 18 meter, säger Roger.

Roger Akelius porträtterades under 59 minuter av SVT i dokumentären ”En vanlig miljardär” (2018). Det är något som han själv gärna återkommer till löpande. Just att han är en ”vanlig man” och att hans vänner från Bjärketrakten och Alingsås fortfarande ser honom som samma gamla Roger.

– Det är klart att jag skulle kunna gå och köpa 50 flaskor champagne och dricka upp dem. Men hur kul är det? När man väl kan göra grejerna då är det inte roligt längre.

Solen lyser in med ett vitt sken från det breda fönsterpartiet. Men strålarna letar sig in även in ovanifrån. Den arkitektritade villan har fönster även i taket.

– Ljuset blir avskärmat men ändå inte på något sätt, säger Roger och reser sig upp och vill plötsligt visa upp bastun som ligger i anslutning till badrummet bara några få meter bort.

Nyligen har det varit en vattenläcka. Därför förvaras nu en hel del böcker och pärmar i bastun.
Nyligen har det varit en vattenläcka. Därför förvaras nu en hel del böcker och pärmar i bastun. Bild: Filip Landqvist

Inne i bastun finns det en liknande takkonstruktion som i vardagsrummet med ljusinsläpp ovanifrån men även mer traditionella fönster som innebär magnifik utsikt även från denna position.

På bastubänken ligger papper, pärmar och böcker lite huller om buller. Några välfyllda färgglada väskor står också där intill. Innehållet i dessa är av liknande karaktär som nyss nämnda lektyr.

– Vi hade en vattenläcka för ett tag sedan, säger Roger och plockar upp en av böckerna där han själv pryder omslaget.

Tjocka böcker om skatteplanering

Boken är i pocketutförande och handlar föga förvånande om skatt och penningplaceringar.

– De flesta (böckerna) är betydligt tjockare än den här.

Roger rotar lite under några pärmar och får fram en en betydligt tjockare publikation, av mer steril karaktär med svart band och utan bilder på framsidan.

– Så här ska det se ut, säger Roger och väger boken i handen.

LÄS MER:Roger Akelius: Tror vi kommer skänka 1,5 miljarder till Ukraina

När ovan nämnda litteratur släpptes under 80-talet blev de genast storsäljare men Roger blev inte unisont hyllad. Han har inte sällan kallats för skattesmitare, vilket han själv betonar är helt felaktigt men det är ändå något som har levt kvar kring bilden av den framgångsrike entreprenören.

På senare år har kritiken framför allt utgått från hans fastighetsaffärer. Enkelt uttryckt menar hans meningsmotståndare att Akelius köper fastigheter av lägre standard som sedan renoveras och hyrorna höjs för att därefter tjäna så mycket pengar som möjligt.

Genom åren har Roger Akelius bland annat på grund av nyss nämnda fått utstå mycket både hot och hat. Ibland konkret riktade direkt mot honom och polis har varit inkopplade vid tillfälle för att stärka upp hans säkerhet.

”Det finns alltid galna människor”

Ofta har han också beskrivits som girig, något som Stora Mellbysonen tar väldigt illa vid sig av. Hatet mot honom för att han är eller i alla fall har varit miljardär är orsaken till att han inte bor i Sverige på heltid.

– Det är egentligen enda anledningen. Det finns alltid galna människor. Jag stannar heller inte längre än några veckor i följd på samma ställe.

När du betänker de sakerna ångrar du dina val i livet och att du varit så kontroversiell?

– Nej, jag har det bra där jag bor. Och jag trivs bra i alla mina hem och känner mig mer som europé än som svensk egentligen. Sen är det en avvägning om man ska vara politisk korrekt som i Kina eller ska du säga vad du själv tycker och vad ditt samvete säger? Men jag kommer alltid stå vid mitt samvete. Jag säger vad jag tycker även om jag skulle bli ihjälslagen för det.

Roger berättar att han genom åren skänkt bort ungefär 95 procent av alla pengar som han tjänat.

– Jag är alltså inte miljardär i dag, säger han.

Hans filantropiska sida har ofta hyllats och inte minst alldeles nyligen då han via sin stiftelse Akelius Foundation skänkte 700 miljoner kronor till de krigsdrabbade i Ukraina.

Under hela intervjusessionen har den vältalige 77-åringen hela tiden varit lugn och saklig. Enda gången han närmar sig något som kan liknas vid att brusa upp är när frågan kommer på tal om att vissa människor ser honom som en hycklare som skänker bort massvis med pengar ena stunden för att maximera vinsterna till sig själv och sina bolag i nästa.

– Det har att göra med okunnighet. Det finns ingen företagare som kan tjäna en miljard, eller som i mitt fall massa miljarder, om man inte lyckas som företagare – och inget företag kan bygga på skatteplanering. Människor som tror att jag tjänat pengar på skatteplanering är bara dumma i huvudet, helt dumma i huvudet, säger Roger och dricker ur sitt glas med läsk.

LÄS MER:Roger Akelius från Stora Mellby vill hjälpa ukrainska flyktingar

På den efterföljande frågan om han tycker att han har en framgångsrik karriär bakom sig blir svaret tvetydigt.

– Det beror på hur man räknar och vad man anser är det väsentliga i livet. Har jag gjort det bästa för mig själv eller andra? För mig handlar livet om att man ska bygga upp saker och hjälpa människor. Jag har hjälpt människor genom företagande. Jag har ansträngt mig för att utveckla produkter och tjänster och blivit duktigare på det och det skulle jag inte avstå ifrån i ett kommande liv. Det deklarationsprogram som jag utvecklade och tillhörande skatteböcker har hjälpt tusentals människor. Och har hjälpt kanske 100 000 personer att bli miljonärer. Det är jag väldigt glad för.

Stolt också?

– Stolt blir jag nästan aldrig. Jag fick till exempel frågan om jag är stolt när jag har skänkt 700 miljoner till Ukraina och nej jag är inte stolt. Det är snarare en skamkänsla att jag borde gjort mer.

Oavsett har Roger Akelius arbetat oerhört hårt och mycket. Han berättar att han hittills under sin karriär avverkat ungefär lika många arbetstimmar som en genomsnittlig arbetare gör på tre yrkesliv.

– För mig handlar det mest om att jag har velat lära mig nya saker. När jag till exempel skriver en bok om skatter då kan jag ju välja på kvällen om jag vill lära mig något nytt eller om jag vill titta på tv. Jag har alltid tyckt att det har varit roligare att lära mig något nytt. Det har inte varit någon uppoffring. Jag har aldrig jobbat för pengarnas skull – de har kommit som en sidoeffekt.

Så här brukar det se ut när Roger Akelius sitter och arbetar.
Så här brukar det se ut när Roger Akelius sitter och arbetar. Bild: Filip Landqvist

Förutom dumheter som att köra bil för fort i ungdomen eller att ha utsatt sig för fara i luften genom att flyga flygplan i dåligt väder så ångrar Roger inte mycket när han blickar bakåt på ett långt liv och en lång karriär. Visst konstaterar han att han kanske borde ha tagit bättre hand om sig själv och sin kropp genom åren och varit mer noggrann med kost och motion. Kosten består för övrigt inte sällan, när han är i Sverige, av spartansk husmanskost såsom falukorv och fiskbullar.

– Men när det gäller de stora frågorna och de vägval som jag gjort i livet så är jag nog ganska nöjd.

Roger Akelius är en världsmedborgare. Nyligen köpte han en villa utanför London. Inte långt därifrån bor hans son och där spenderar han mycket tid. Han rabblar upp ett axplock av alla platser som han bott på genom åren och nämner bland annat Frankrike, Cypern, Spanien, Bahamas och Tyskland.

– Hemma är överallt, konstaterar han.

Hur mycket Stora Mellby finns det kvar i dig då efter alla år ute i världen?

– Förvånansvärt mycket. Jag är förvånad över att tiden upp till man är 20 är så betydelsefull. Jag kommer ihåg träd och platser i detalj. Jag kommer ihåg ångloken på Mellby station och hur jag badade i Mellbyån. Den mekaniska verkstan minns jag tydligt.

Roger beskriver målande hur han som 13-åring gjorde sin första bostadsaffär. Det var en buss som gjorts om till sommarstuga. Han köpte den av en klasskamrats föräldrar. Den var belägen på Ekudden i Gräfsnäs mitt ute i skogen.

– Där hade vi väldigt trevligt. Tänk ett gäng 13-14-åringar som samlas. Vi cyklade eller åkte moped dit. Min pappa hade en roddbåt som vi fick låna och fiskade abborre och gädda. Vi tillagade fisken på fotogenkök.

– Jag minns när Ingemar Johansson vann en stor seger. Då var vi ett större gäng som var där och övernattade. På den tiden fanns det inga telefoner och vi kunde vara borta två, tre dygn i följd utan någon kontakt alls med våra föräldrar. Det är inte sannolikt att man skulle släppa iväg 13-åringar på det viset i dag. Men för oss var det underbart, säger Roger och plirar med ögonen.

Intervjun är avslutad och undertecknad börjar packa sin väska för hemresa. Jag tackar för en trevlig pratstund och för att den mycket upptagne mannen tog sig tid för sin gamla hemstads lilla lokaltidning. Men det var just det som gjorde att han öppnade upp sitt hem.

– Jag tackar nej till nästan alla intervjuförfrågningar jag får och det är många som vill komma och göra reportage. Men Alingsås Tidning kändes rätt.

Vi tar hissen ner till entréplan igen. Vi skiljs åt på garageuppfarten och säger adjö. Jag sätter mig i bilen och genom de stora fönsterpartierna ser jag Roger åter bege sig upp mot ovanvåningen. Det har blivit dags för lite mer jobb.

LÄS MER:Roger Akelius höjer lönen för sina anställda med 20 procent

LÄS MER:Akelius i Söndagsintervjun: "Jag har gjort en dassresa"

ANNONS