50 000 till skulpturen. Men ska det inte stå Alingsås Hembygdsförening där också...? Jo, det ska det! Det gick visst lite hastigt till när den symboliska checken skrevs ut, så det må vara förlåtet. Från vänster ses Lasse Lindholm, Alingsås Vänner, Håkan Kumler, Historiska sällskapet, samt Carina Håkansson, Alingsås Hembygdsförening.
50 000 till skulpturen. Men ska det inte stå Alingsås Hembygdsförening där också...? Jo, det ska det! Det gick visst lite hastigt till när den symboliska checken skrevs ut, så det må vara förlåtet. Från vänster ses Lasse Lindholm, Alingsås Vänner, Håkan Kumler, Historiska sällskapet, samt Carina Håkansson, Alingsås Hembygdsförening. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Skänker 50 000 kronor till porträttskulptur av Rosenström

Bygglovet är klart, och i dagarna ramlade det in ytterligare tusenlappar till en porträttskulptur av PH Rosenström, som ska placeras på Kungsgatan i Alingsås.

ANNONS
|

Det är Stiftelsen Alingsås Vänner som skänker 50 000 kronor till Alingsås Hembygdsförening och Historiska sällskapet. Pengarna ska användas till en utsmyckning i brons föreställande Alingsås förre museichef PH Rosenström som gick ur tiden år 2017.

Lasse Lindholm, kassör i Alingsås Vänner, berättar att pengarna ursprungligen kommer från de tryck som såldes när Alingsås bryggeri revs på nittiotalet. De slantarna har sedan förmerats och nu fann man det lämpligt att öppna kassakistan och bidra till detta ändamål.

Carina Håkansson, ordförande i Alingsås Hembygdsförening, och Håkan Kumler, ordförande i Historiska sällskapet, tog emot den symboliska checken på den plats där porträttskulpturen ska placeras, nämligen den lilla öppna platsen utanför Dressman, mitt på Kungsgatan.

ANNONS

Skiss finns

De berättar att merparten av pengarna till projektet redan finns, skänkta av föreningarna själva, företag i Alingsås och privatpersoner. Ett antal tusenlappar saknas dock, och man hoppas nu på alingsåsarnas givmildhet så att beställningen snart kan lämnas in.

Konstnären Britt-Marie Jern ska utföra arbetet, och en skiss finns redan. Det är för övrigt hon som gjort skulpturen av Margareta Leijonhufvud som står i Gräfsnäs slottspark.

– Den är fantastisk, där kan man få en föraning om vad hon kan åstadkomma, säger Carina Håkansson.

Varför är just Per Henrik Rosenström värd en skulptur?

– Han kom till Alingsås 1961, och såg potentialen i trähusbebyggelsen. Det gjorde inte politikerna som ville riva och ersätta med betong. Han kämpade i åratal för de gamla trähusen och fick till slut med sig stadsarkitekten och en del andra på sitt spår, säger Håkan Kumler.

”Ensam på barrikaderna”

– Men han kämpade i motvind och länge var han helt ensam på barrikaderna, säger Carina Håkansson.

– Det är PH Rosenström som vi kan tacka för att vi slapp den våldtäkt på Alingsås som det hade inneburit om alla trähusen rivits på 60- och 70-talen, menar Lasse Lindholm.

PH Rosenström själv lär ha påpekat att han hade viss hjälp med bevarandet av alingsåspolitikernas egen velighet. De kunde inte bestämma sig, och det bidrog till att många av de gamla husen blev kvar, även om en del hann rivas innan samhällsvindarna vänt. Således finns några av den tidens moderna betongklossar idag sida vid sida med trähusen.

Folkbildare

– Per Henrik Rosenström var även folkbildare och ledde hundratals stadsvandringar där han berättade om husen och gårdarna i innerstaden. Då stod han på Kungsgatan med ryggen vänd mot dåvarande Domusvaruhuset (nu ombyggt till handelshuset Storken) och med blicken riktad mot trähusen västerut. Så ska också skulpturen placeras när det blir dags, berättar Håkan Kumler.

– Alingsåsarna kan vara lyckliga som har haft PH Rosenström i stan, säger Carina Håkansson.

När skulpturen kommer på plats, då resten av pengarna är insamlade och beställningen utförd, kanske om ett eller två år, ska även framtidens alingsåsare ges anledning att minnas Rosenströms gärning när de promenerar Kungsgatan fram.

LÄS MER:Alingsås Historiepod med fokus på trästaden

LÄS MER:Museiparken byggs om – får scen och fler sittplatser

LÄS MER:Grönt ljus för Rosenström utanför Dressmann

ANNONS