Arkivbilder.
Arkivbilder. Bild: Kent Eng

SMHI: Gul varning för hårda vindar när stormen Otto drar in

Stormen Otto drog under fredagskvällen in över Alingsås, Herrljunga och Vårgårda och SMHI utfärdade en gul varning för hårda vindar. Tågtrafiken mellan Herrljunga och Uddevalla ställdes in men vid lunchtid på lördagen öppnades sträckan åter för trafik.

ANNONS

Vindarna tilltog ordentligt vid klockan 18.00 under fredagen.

– Det kommer att vara som allra värst vid 18-19-tiden längst med kusten och något senare inåt landet, men det kommer att hålla i sig ända fram till runt klockan 02 i natt. Sedan kommer det att avta ganska fort, och under lördagen kommer stormen nästan helt ha passerat, säger Therese Fougman på fredagen.

Värst blev det precis ute vid kustremsan. Men även inåt landet väntades mycket hårda vindar.

– Det kommer ändå kunna röra sig om vindar på uppemot 29 meter per sekund. Så det blir busväder oavsett, säger Therese Fougman.

ANNONS

Inställda tågavgångar

Ovädret påverkade tågtrafiken. Trafiken mellan Herrljunga, Vänersborg och Uddevalla ställdes in från klockan 16 under fredagen. På lördagsförmiddagen stod alla tåg fortfarande stilla, även tåg från Herrljunga till Borås, och prognosen var då att de skulle börja rulla vid 12-tiden.

– De är ute synar banan och kollar så att allt är okej. Prognosen är satt till klockan 12, så förhoppningen är att det ska komma igång då. Men vi har bussersatt varenda sträcka, det är så många bussar som är ute och rullar nu, säger Minka Sidow på Västtrafiks störningsjour, på lördagsmorgonen.

Vid lunchtid meddelade Trafikverket att sträckan öppnats för trafik igen.

”Surra fast lösa föremål”

Meteorologen uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus och inte gå ut i onödan men också att se efter sina trädgårdar, uteplatser och balkonger efter lösa föremål.

– Man bör ta in eller surra fast lösa föremål så att inget flyger iväg och kanske skadar grannars hus. Sen så tänker jag väl att man inte ska gå ut i onödan och hålla sig inomhus. Sen är det ju inte så lätt att ta sig fram i så hårda vindar samtidigt som det kommer saker flygande, säger Therese Fougman på fredagen.

Så kan ovädret påverka dig

Begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Risk för förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Områden med luftburna elledningar kan påverkas och ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Lösa föremål och tillfälliga konstruktioner riskerar att förflyttas eller skadas.

Vissa skador på skog (hyggeskanter och nygallrad skog). Enstaka träd eller grenar ramlar ner.

Källa: SMHI.

ANNONS