Stora Mellbysonen Roger Akelius i SVT:s Min sanning

Fastighetsaffärer, skatteplanering, välgörenhet och hur han träffade sin käresta Tove. Runt dessa ämnen snurrar samtalet när Anna Hedenmo intervjuar Roger Akelius i Min sanning.

ANNONS
|

I programmet, som lades ut på SVT Play under söndagen, får Akelius svara på frågor som rör stora delar av yrkeslivet, alltifrån hur han gjorde sig ett namn inom skatteplaneringens domäner på 80-talet till när han sålde sitt fastighetsimperium i Skandinavien och Berlin för hisnande 92,5 miljarder kronor för ett par år sedan.

Berättar om sin ungdom

Affären förklarar Akelius med att han ”följer med mycket med de ekonomiska trenderna”.

– Centralbankerna i Europa har vräkt ut pengar varje år och sänkt räntan hela tiden. Och gör man det, enligt ”grundlag ett” ungefär, då blir det hög inflation, säger Akelius i programmet.

ANNONS

Förutom affärerna berättar Akelius även om de mångmiljonbelopp han genom åren skänkt till utsatta via sin stiftelse.

Det lokala uppmärksammas också, då Akelius får berätta om uppväxten i Stora Mellby och hur han snabbt blev en självständig person när han flyttade in till Alingsås för att gå i skolan.

”Allmänt burdus”

Även hur han hittade kärleken Tove avhandlas i ett kapitel. Akelius var ute och promenerade på en ö utanför Göteborg, där han hade haft ett affärsmöte.

– Jag hade bott i Frankrike ett tiotal år och där pratar alla med alla. Så hon satt där på någon klippa och pluggade italienska, tror jag. Och jag, allmänt burdus, började prata, säger Akelius.

Och det visar sig därefter också att Akelius varit något av en pionjär när det handlar om att koppla samman kärlekslystna via datorn, då han på 60- och 70-talen basade för företaget Datakontakten. Men det lade han snabbt ned.

– De hade så enorma krav på motparten, säger Akelius.

LÄS MER:Roger Akelius höjer lönen för sina anställda med 20 procent

LÄS MER:Roger Akelius om sina miljarder: ”Kan lika gärna åka Stena Line till Danmark”

LÄS MER:Akelius i Söndagsintervjun: "Jag har gjort en dassresa"

ANNONS