Titta den svävar! Glödlampan hemma hos Stephan Mangold  i sommarhuset i Norsesund svävar i en ”skål” av magnetism. Den känns helt rätt hos uppfinnaren och numera även författaren.
Titta den svävar! Glödlampan hemma hos Stephan Mangold i sommarhuset i Norsesund svävar i en ”skål” av magnetism. Den känns helt rätt hos uppfinnaren och numera även författaren. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Uppfinnaren har blivit författare


– Du borde skriva en fysikbok. Sa Ann Marie Israelsson på Teknikens Hus i Luleå till uppfinnaren Stephan Mangold. Året var 1997.

ANNONS
|

– Sen har jag gått och värkt på det i alla år, men började inte skriva förrän jag gick i pension 2018, säger Stephan.

Således en gammal tanke, men en alldeles ny bok. Titeln är ”Vad väger en tanke? Det holistiska paradigmet” och en ny författare har därmed sett dagens ljus eftersom Mangold nu bokdebuterar. Den populärvetenskapliga boken är utgiven av Kunskapshuset Förlag och den är dedicerad till läsaren själv – och till läsarens nyfikenhet.

Det här är en fysikbok på ett något annorlunda sätt

Det här är en fysikbok på ett något annorlunda sätt. Mer ord och bilder, och färre matematiska formler – allt för att göra resonemanget lättbegripligt för den breda allmänheten. Själva grundstenen i boken är en matris uppfunnen av Mangold där han beskriver olika sätt att förhålla sig till omvärlden sedan 1000 år tillbaka. Sedan följer förklaringar och resonemang kring detta.

ANNONS

Fram till cirka år 1500 var grundsynen inom fysiken att ”allt kommer till vila”. Sedan kommer ett paradigmskifte i och med positivismen som smyger sig in från 1500 och framåt. Då blir grundsynen att ”allt rör sig”. På 1900-talet är det en nytt paradigmskift och vi går in i holismen.

Komplicerat? Garanterat! Men när Stephan Mangold med levande bilder berättar, ja då fattar man: Rullar man ett äpple på marken, stannar det snart. ”Allt kommer till vila.” Under positivismen upptäcker man atomerna. Efter en storm stillnar vågorna, sjön blir spegelblank, men vi har nu lärt oss att atomerna ändå vibrerar hela tiden i vattnet. ”Allt rör sig”.

Nu ska världen förstås genom kaosteori, kvantteori och relativitetsteori.

Idag befinner vi oss i det holistiska paradigmet med en helhetssyn på tillvaron: Nu ska världen förstås genom kaosteori, kvantteori och relativitetsteori.

Mangold tar orden till hjälp för att förklara det som vanligtvis beskrivs i matematiska termen.

Ett lyft i en hiss under gymnasietiden i Nässjö blir en beskrivning med bildspråk om hur något så komplicerat som Einsteins relativitetsteori funkar.

– Men jag har med ett appendix också, det ska erkännas, säger författaren. Där finns det lite formler som man kan gosa sig med om man är lagd åt det hållet...

– Men jag försöker relatera teorin till vardagssituationer som läsaren känner till.

Vem tänker du ska läsa boken?

– En person som är nyfiken och vill veta något om världen, det kan vara en förskollärare, en nybliven pensionär, någon som brukar titta på Vetenskapens värld på tv...

Klinkergolvet i sommarstugan har Stephan Mangold lagt själv. Undrar du över mönstret? Det är de sju filosofiska kartor som den brittiske filosofen Jan Westerhoff  beskriver i sin bok ”Kort om verkligheten”. Golvet är fotograferat och ”kartorna” redovisas och används som illustrationer i den nya fysikboken.
Klinkergolvet i sommarstugan har Stephan Mangold lagt själv. Undrar du över mönstret? Det är de sju filosofiska kartor som den brittiske filosofen Jan Westerhoff beskriver i sin bok ”Kort om verkligheten”. Golvet är fotograferat och ”kartorna” redovisas och används som illustrationer i den nya fysikboken. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Filosofiska sätt att se på verkligheten tas också upp i boken.

– Hos filosoferna är tanken fri, här finns inga krav på vetenskaplig verifiering, men det kan vara filosofer som leder vetenskapen i en viss riktning. Så menade ju Immanuel Kant redan på 1700-talet att tid och rum hängde ihop, men det dröjde 200 år tills Einstein vetenskapligt kunde bevisa att det var sant genom sin relativitetsteori, säger Stephan Mangold.

– Idag går det för övrigt mycket snabbare med allt. Det som kunde ta 200 år då kan gå på ett par decennier idag. Vi befinner oss i en tid när kunskapen ökar dramatiskt. säger han.

Maud och Stephan Mangold i sommarstugan i Norsesund. Maud är en erfaren författare med ett 30-tal barnböcker bakom sig. Stephan är debutant. Ett litet finger med i nya boken har även Maud. Hon tackas för hjälpen med att se till att texten är både lättläst och begriplig.
Maud och Stephan Mangold i sommarstugan i Norsesund. Maud är en erfaren författare med ett 30-tal barnböcker bakom sig. Stephan är debutant. Ett litet finger med i nya boken har även Maud. Hon tackas för hjälpen med att se till att texten är både lättläst och begriplig. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

En spaning på nutiden finns också med i boken och det är här frågan om vad en tanke väger uppstår. Och här har boken också fått sin titeln.

Stephan Mangold har räknat ut svaret i boken, liksom hur mycket energi denna tanke kan tänkas innehålla.

– Men jag kan ha fel, skickar han med till läsarna av denna artikel.

Själv funderar jag så här: "Men han kan också ha rätt, Mangold.” Går det inte vetenskapligt att bevisa idag så kanske man vet om några decennier hur det ligger till med den saken. Vi befinner oss ju som sagt i en tid med enorm kunskapstillväxt.

Svaret hur mycket tanken väger finns i boken som officiellt släpps den 21 mars. Men det lär redan nu finns några exemplar hos bokhandeln i Alingsås, för den som måste stilla sin nyfikenhet på stört.

Stephan Mangold

Numera pensionär och nybliven författare. Uppfinnare och docent i innovationsteknik på Chalmers. Har bland annat uppfunnit en programmerbar hörapparat. Startade och drev Experimentum i Nääs fabriker i Tollered på 90-talet som sedan blev en del i Universeum i Göteborg.

Bor i Mölndal, har sommarhus i Norsesund och tillbringar mycket tid här tillsammans med hustrun Maud som är barnboksförfattare.

Född i Tyskland, men uppvuxen i Burträsk och Nässjö där pappa jobbade som tandläkare.

LÄS MER:Ana ger ut trilogi med ursprung i sin egen släkthistoria

LÄS MER:Boksläpp för polischefen Per Ottosson – ”Stor portion ödmjukhet”

LÄS MER:Bokaktuelle Jan Westin tänkte ut hela Universeum

LÄS MER:Kvick bjuder in bloggläsare till sitt liv som författardebutant

ANNONS