Vilken soppa! Billigt och gott när priserna stiger

Vinter på ingång och dyrtider. Matpriserna rusar, liksom kostnaden för el. Detta oroar.
AT:s läsare ska inte behöva stå handfallna inför dystra utsikter, här kommer tips på ekonomisk matlagning från en expert. Nu blir det hemkunskap för vuxna!

ANNONS
|

Lena Bergman, lärare i hem- och konsumentkunskap på Östlyckeskolan i Alingsås är AT:s expert i ämnet. Förutom att undervisa barnen på skolan, utbildar hon även nya lärare i ämnet på Göteborgs universitet.

Man kan laga mat någorlunda billigt, även när de flesta råvaror stiger i pris. Men det gäller att välja rätt.

Man kan laga mat någorlunda billigt, även när de flesta råvaror stiger i pris. Men det gäller att välja rätt.

Ofta lönar sig att investera tid i matlagning från grunden. En annan lönsam investering är att lära sig olika metoder för att laga mat. Steka och koka kan de flesta, men det finns pengar att tjäna på att lära sig koka sylt och pickla grönsaker. Bara för att nämna ett par exempel.

ANNONS
Mycket av maten som bärs hem blir aldrig uppäten utan kastas. Det visar flera olika undersökningar. Slöseri såväl samhällsekonomiskt som privatekonomiskt.
Mycket av maten som bärs hem blir aldrig uppäten utan kastas. Det visar flera olika undersökningar. Slöseri såväl samhällsekonomiskt som privatekonomiskt. Bild: Cia Karlsson

Här kommer några av Lenas tips för att hålla matkostnaderna nere:

  1. Sluta slänga mat. En av tre matkassar som bärs hem blir aldrig uppäten utan hamnar i soporna. Det är helt galet. Dyrare mat behöver inte vara av ondo, kan vi genom detta börja värdesätta våra livsmedel högre är mycket vunnet. Det gäller både samhällsekonomiskt och privatekonomiskt.
  2. Handla i säsong. Det finns många bra säsongsguider på nätet. Just på hösten är det olika kålsorter, rotfrukter och grova grönsaker som man ska satsa på. Tänk svenskt här.
  3. Låt inget gå till spillo. Ta vara på hela råvaran, till exempel blomkålsbladen och broccolistjälkarna är jättegoda att skiva och koka.
  4. Förvara råvarorna rätt så de håller längre. Det betyder bland annat att inte förvara äpplen, som avger etylengas, tillsammans med andra grönsaker och frukter som då mognar fortare än nödvändigt och riskerar bli dåliga innan man tagit hand om dem.
  5. Gör nytt av gammalt. Har du torrt bröd? Tärna, stek och servera till soppa eller toppa salladen med dem.
Purjolök sätter piff på soppan.
Purjolök sätter piff på soppan. Bild: Elisabeth Alvenby

Sugen på att prova några av Lena Bergmans tips redan nu? Här kommer ett recept på en riktig ”snålsoppa” som inte tömmer plånboken och som smakar mycket mer än vad den kostar.

Potatis- och purjolökssoppa

(2 portioner, ca. 8 kr per portion)

Ingredienser

3 potatisar

5 cm purjolök

4 dl vatten

½ buljongtärning

2 msk grädde

1 krm peppar + ev. timjan.

Gör så här

1. Skala, skölj och skiva potatisen tunt.

2. Ansa, skölj och skiva purjolöken.

3. Smält/värm 1 msk matfett i en stor kastrull.

4. Fräs potatis och purjolök (+ timjan) i matfettet ca 2 min.

5. Tillsätt vatten och buljongtärning i kastrullen och låt koka upp.

6. Sänk värme och låt sjuda under lock ca 15 min.

7. Önskar du en slät soppa; mixa soppan.

8. Tillsätt grädde, ge ett uppkok.

Ät soppan som den är, eller smaksätt med hackad persilja, stekt bacon eller tärnade brödskalkar som steks i lite smör.

Och gör gärna ett storkok när du ändå håller på, recepten kan dubblas, eller fyrdubblas. Soppan kan frysas i portionsförpackningar.

Nästa vecka kommer det fem tips till i en ny hemkunskapslektion för vuxna, förmedlad av Lena Bergman.

Då får du också recept på ett lyxigt tillbehör som eleverna på Östlyckeskolan älskar. Dyrt att köpa, men busenkelt att göra själv och kostar nästan ingenting. Håll utkik i AT.

LÄS MER:Diakonerna: Många i Alingsås har inte råd med mat och medicin

LÄS MER:Boende i Vårgårda är oroliga för höjda levnadskostnader

LÄS MER:Lyxa till fredagstacon med färgstark pico de gallo och grillat

ANNONS