Villabrand i Alingsås

En värmepump började brinna i en villa i centrala Alingsås under söndagsförmiddagen. Räddningstjänsten släckte branden – och vidtog åtgärder för att stoppa spridningen av den.
– Den hade gått ned i konstruktionen, men nu är det släckt, säger Lidija Bradaric, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

ANNONS
|

Larmet kom klockan 08.48 på söndagsförmiddagen. Räddningstjänsten ryckte ut med fyra enheter. Polis och ambulans larmades också till branden.

– Vi håller på med släckningsarbete. Det brinner i en värmepump inne i huset. Initialt är det risk för spridning till konstruktion, sa Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, vid en inledande kontakt.

Det var de boende i huset som slog larm om branden och de var ute ur huset, enligt räddningstjänsten.

– Vi är där nu och släcker invändigt, och letar vidare så att det inte har tagit sig i konstruktionen, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, vid klockan 09.20.

ANNONS

Värmepumpen frilades

Vid klockan 09.35 var beskedet från räddningstjänsten att branden var släckt och att den inte hade tagit sig vidare i konstruktionen. Men det skulle senare visa sig att branden hade gått ned i konstruktionen.

– Vi håller på och ventilerar ut all rök, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, då.

En timme senare hade räddningstjänsten fortfarande fyra enheter på plats.

– Vi är kvar på plats. Det är ett lugnt läge. Vi undersöker vidare, säkerställer att allt är okej och inväntar restvärdesledare, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Räddningstjänsten försökte begränsa branden till värmepumpen genom att frilägga den.

– Man rev i konstruktionen runtom, tog bort det närmaste, så att det inte skulle ta sig i konstruktionen, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Räddningstjänsten har lämnat platsen

Räddningstjänsten lämnade platsen vid klockan 11.31 – men kommer att åka tillbaka senare för efterbevakning och kontroll.

– Den (branden, reds anm.) hade gått ned i konstruktionen, men nu är det släckt, sa Lidija Bradaric, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Ingen person har behövt föras till sjukhus i samband med branden, enligt SOS Alarms Händelseinformation.

– Ambulansen meddelar att ingen har behövt föras till sjukhus, säger William Kokkonen, teamledare på SOS Alarms Händelseinformation.

Ingen brottsmisstanke

Det finns ingen misstanke om brott kopplat till branden.

– Vi åkte dit, kollade läget och skrev en anmälan om brand utan misstanke om brott, säger Viktor Svenningsson, stationsbefäl hos polisen i Alingsås.

Beskedet tidigare från räddningstjänsten var att branden inte hade tagit sig i konstruktionen. Det visade sig senare att branden hade tagit sig i konstruktionen.

ANNONS