Dyster prognos inför kvällens supermåne

Hela två gånger i augusti befinner sig månen extra nära jorden – en så kallad supermåne. Det första tillfället inträffar redan under tisdagskvällen. Men kommer den kunna ses från Alingsås? SMHI ger sitt expertutlåtande.

ANNONS
|

Endast en till tre gånger om året befinner sig fullmånen så pass nära jorden som den kommer göra under den första augustikvällen. Då tar himlakroppen ungefär sju procent större plats på himlen och lyser cirka 16 procent starkare. Förra sommaren, den 13 juli, hade vi en supermåne senast, skriver Illustrerad Vetenskap.

Men det finns inte någon garanti att se fenomenet varje gång det äger rum. SMHI ger en dyster väderprognos över kvällen och natten i Västsverige.

– Det är inte ideala förutsättningar för att se supermånen. Det är ostadigt väder, det kan bli en del regnskurar både under kvällen och natten. Även om det spricker upp något, så kommer det vara mycket fukt i luften som gör det disigt, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

SMHI räknar med att det kommer vara mestadels mulet. Och entusiasterna, som gärna vill se supermånen, behöver åka långt om de vill se en skymt av den.

– Hela Sverige ser generellt sett ut att få mycket moln ut under natten. Från Göteborg är nästan det bästa att åka till Danmark. Från Jylland finns det en viss sannolikhet, men även där kan det bli molnigt, säger Emelie Karlsson.

Senare på kvällen säger meteorolog Lars Knutsson att även om det är ganska mycket moln så kan det vara kärvt att se månen.

– Men den kan lysa ganska bra så möjligheten att se den finns.

Molnigheten tenderar att öka under kvällen men så länge molntäcket är tunt finns det möjlighet.

– Jag skulle inte säga att det är helt rökt, säger Lars Knutsson.

Ny supermåne och meteorregn

Men som tur väl är får vi en ny chans redan i slutet av månaden – den 31 augusti kommer nästa supermåne.

Ytterligare ett himlafenomen kommer uppenbara sig under månaden. Stoft och spår av den 26 kilometer breda kometen, som kallas Swift-Tuttle, kommer att bilda ett spektakulärt meteorregn, med namnet Perseiderna – något som återkommer varje år.

Meteorregnet ska ha som störst aktivitet på himlen natten mellan den 12 och 13 augusti 2023, skriver Illustrerad Vetenskap.

LÄS MER:Skicka in din bästa sommarbild – tävla om presentkort

LÄS MER:Här är nya arterna som upptäcks i våra vatten

LÄS MER:Anna från Vårgårda fångade unika kometen på bild

ANNONS