OBS: Arkivbild.
OBS: Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Elstödet till svenska hushåll betalas ut i februari

20 februari börjar elstödet betalas ut till hushållen. Det meddelade Försäkringskassan, som sköter utbetalningarna, på onsdagen.

ANNONS
|

Först att få pengar är hushåll i elprisområde 3 och 4, alltså de två områden som innefattar södra Sverige. I nuläget finns det inget konkret besked för när pengar börjar betalas ut till område 1 och 2.

– Planen är att i stort sett alla pengar kommer att ha lämnat Försäkringskassan inom några dagar – inte veckor, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg under en pressträff som Expressen sände.

Elkunder uppmanas nu att anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari.

”Även kunder hos Swedbank måste göra detta. Det måste göras oavsett om man är kund hos Swedbank eller inte. Man behöver inte vara eller bli kund hos Swedbank för att anmäla sitt konto för utbetalning”, skriver Försäkringskassan på sin hemsida.

ANNONS

Alla som berörs av stödet kommer att få sina pengar, men utan ett anmält konto får man istället en avi att lösa in.

Varning för bedragare

På den egna hemsidan varnar Försäkringskassan samtidigt också för att bedragare kan utnyttja situationen.

”Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet kan det handla om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt”, skriver Försäkringskassan.

ANNONS