En silverdome – mitt i Gråbonaturen

Gråbogårdens gäster blir fler och fler. Och ägarparet Martina Steen och Anthony Spadaro utvecklar och utökar konceptet lite i taget – men det får inte bli för stort, naturen måste vara inpå knuten.

ANNONS
|

Nu är det fyra år sedan Martina Steen och Anthony Spadaro köpte den gamla scoutgården i Gråbo. Paret har ett sommarhus intill scoutgården och hade sagt till föreningen att om det någonsin skulle bli aktuellt med en försäljning ville de gärna köpa fastigheten.

– Vår tanke var från början att riva husen och bygga en privatbostad här. Men så blev det inte, säger Martina.

De började i stället totalrenovera byggnaderna, som ligger vackert mitt ute i skogen intill sjön trehörningen. Och det var en hel del som behövde göras, både invändigt och utvändigt.

Nu är båda byggnaderna helt färdiga sedan ett par år. Det finns ett större kök, badrum, toaletter, gemensamhetsutrymmen och totalt 40 bäddar. Även utomhusytorna har ägnats mycket tid.

ANNONS

Hittills har paret investerat tre miljoner kronor i fastigheten, men de vill inte avslöja vad de köpte den för. Verksamheten är lönsam, men ägarparet tar inte ut någon lön ännu.

– Vi investerar tillbaka all vinst i företaget, säger Anthony Spadaro, som har gjort det mesta byggarbete själv.

Naturen inpå knuten

I år har överskottspengarna gått till att bygga en veranda utanför huset närmast sjön, det med flest sovrum. De har också investerat i en silverdome, en kupol med en dubbelsäng och sittplatser. Kupolen har ett stort fönster mot skogen. Om det blir populärt att sova i kupolen är tanken är att de ska bygga fler likadana och att de ska ha en byggnad med dusch och toalett i närheten.

– Men vi vill inte att de ska ligga för tätt, säger Martina.

Och Anthony inflikar med ett leende:

– När man sover här har man naturen precis inpå knuten, det kan till exempel springa förbi en räv eller älg. Eller så sitter det en liten hackspett på trädäcket utanför när man vaknar, som det gjorde häromdagen.

Internationella kunder

De har haft förvånansvärt många bröllops- och företagskunder. Och bröllopsföljena kommer inte alltid från Göteborgsområdet, de har till exempel haft en grupp från Israel, en annan från Japan och en tredje från Schweiz. Sedan är det också många privatpersoner som hyr gården.

– Och så är det en yogainstruktör som har haft meditation- och yogaläger här. Jag har varit med på hans lektioner och det var intressant och kul, det passar perfekt, säger Martina.

De bokar en grupp i taget, så det är inte flera sällskap på gården samtidigt. Tanken är dock att det ändras när det finns fler silverkupoler, och byggnaden med duschar och toaletter är klar.

Det går antingen att boka så att Gråbogården står för mat och dryck eller så kan den som hyr fastigheten stå för dessa saker själv.

– Det tilltalar många nu när det är svårare tider, säger Martina.

Gråbogården

Sedan 1960 har många barnfamiljer, främst från Göteborgs stad, tillbringa sommarlovet i naturen i Gråbo. Och under senare år blev det ett populärt resmål för scouter och ungdomsgrupper från Tyskland, Danmark, Norge och Nederländerna.

​Sedan 2019 är Gråbogården i privat ägo och ägarnas vision är att skapa en destination för dem som önskar uppleva den svenska naturen med kollegor eller nära och kära. Ägarduon, Martina Steena och Anthony Spadaro, anser att den lilla sjön Trehörningen med dess vackra vita och rosa näckrosor omgiven av skog har en positiv inverkan på både kropp och själ.

Det finns bäddplatser för 40 övernattande gäster i sju flerbäddsrum i två byggnader, och i båda byggnaderna finns tillgång till badrum.

Källa: grabogarden.com

LÄS MER:Här är företagen som skapats i Herrljunga senaste månaden

LÄS MER:Upp till 200 nya bostäder planeras i centrala Alingsås

LÄS MER:Här är Alingsåshem-lägenheterna som lockat flest sökande

ANNONS