Experten tipsar: Detta ska du inte göra i en svajig ekonomi

Kan du säga upp din hemförsäkring nu för att dra ner på kostnaderna? Eller borde du kanske sluta spara i fonder och aktier när börsen går ner så du inte riskerar att förlora ännu mer pengar?
Nja. Det finns andra vägar att gå. Såhär undviker du typiska misstag som vi människor gör när ekonomin svajar.

ANNONS
|

Det talas mycket om vad du ska göra och hur du bör tänka när ekonomin stramas åt. Men vilka är egentligen misstagen du absolut inte bör göra?

– Massa saker. Det värsta är nog om man inte vill inse realiteten. Att man inte tar till sig av vad som händer med ekonomin och låtsas som att allt ser ut som vanligt och att det inte är något att bry sig om, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Men oavsett om man vill inse det eller inte så lever vi i en tid med skakig energi och hög inflation där det mesta har blivit dyrare. Därför är det extra viktigt nu att se över sin ekonomi och månadsbudgeten för utgifter och inkomster – och fortsätta se till att betala räkningar i tid.

ANNONS

– Man måste skaffa sig en ny bild för hur ens ekonomi ser ut och vad man har för månadsutgifter.

Försiktig med vilka kostnader du skär ner på

När det är mer skralt i plånboken än vanligt kan det vara en bra idé att se över hur mycket pengar du lägger på vad. Men du ska vara väldigt noggrann med vilka utgifter som du kan slopa helt och vilka som är viktiga att behålla.

För ett misstag man absolut inte bör göra är säga upp fel typer av kostnader, till exempel dina försäkringar.

– Man tittar på sina utgifter och saker man vill spara in på och så tänker man ”vi säger upp de här försäkringarna som vi har”. Hemförsäkring, bilförsäkringen eller framför allt sjuk- och olycksfallsförsäkringen ger ju dig trygghet om något händer. Det är superviktigt att man har försäkringar som kan täcka upp, säger Ingela Gabrielsson.

Det man istället kan göra är att se över sina försäkringar och jämföra med andra för att se om något annat försäkringsbolag kan erbjuda liknande försäkring för en mindre peng.

– Du ska inte heller gå ur A-kassan. Det kan ju vara så att arbetslösheten stiger och då kanske man tillhör dem som blir drabbade. Försäkringar ska man verkligen inte ta bort, säger Ingela Gabrielsson.

Ett annat misstag man ska undvika, enligt henne, är att skjuta på saker och ting. Det kan röra sig om att man inte orkar eller vill gå igenom sina kostnader, som till exempel försäkringarna.

– Ta tag i det, följ upp din situation nu och skjut inte på det. Det finns mycket troligt en billigare försäkring, och även om det kan vara jobbigt och ta tid att säga upp och teckna ny så är det ofta värt det.

Att det kan vara värt att slita lite för att få saker att fungera gäller på andra plan också.

– Man pratar mycket om bolån och räntor. Där bör man prata med sin bank men även jämföra erbjudanden från flera olika banker. Bli inte för bekväm med det första eller andra erbjudandet, undvik alltså inte att kolla runt för det lönar sig, säger Ingela Gabrielsson.

Hur du ska tänka med sparandet

Ett annat vanligt misstag är att man glömmer att kolla igenom sina autogirobetalningar.

– De rullar ju bara på och man tänker inte ens på de utgifterna. Nu kan det verkligen vara dags att se över vad de dras pengar för varje månad och om du verkligen behöver alla streamingtjänster eller vad det kan vara.

Man ska inte heller drabbas av panik nu när inflationen fortsätter att öka och börsen går ner.

– Man ska inte börja sälja allt eller sluta spara pengar helt och hållet. Man kan såklart se över sitt sparande men det kan finnas vinster i att man håller ut för plötsligt kan det vända upp och då har man igen det, säger Ingela Gabrielsson.

Dessutom säger hon att man inte alltid ska lyssna på vad alla ekonomer säger i olika medier eftersom allas ekonomiska situation är olika. Även om det finns generella tips man kan följa så ska man ha koll på sin egen ekonomi.

Undvik snabblån och spontanköp

Snabblån är också ett typiskt misstag som du bör undvika. Det är inte skamligt att behöva låna pengar men du bör veta vad du lånar för och på vilket sätt, menar Ingela Gabrielsson.

– Undvik smålån eller butikslån. Det är fortfarande pengar som du måste betala tillbaka.

Var också försiktig när du scrollar på mobilen eller datorn. Det är lätt att komma in på någon hemsida och köpa något du inte behöver bara för att det verkar vara ett bra erbjudanden.

– Det kommer komma ett nytt erbjudande i morgon. Och ett nytt dagen därpå. Tänk efter småköpen helt enkelt.

Det kan nämligen bli dyrt i längden med alla småutgifter.

Att inte ta vara på det som är gratis kan också ses som ett misstag.

– Du kanske inte behöver det där gymkortet. Du kan springa ute, cykla och träna på utegym istället till exempel, säger Ingela Gabrielsson.

LÄS MER:60 enkla spartips – så stärker du din privatekonomi

LÄS MER:Oro för miljoner som saknas i budgeten

LÄS MER:Så blir du en vinnare på bostadsmarknaden – när priserna rasar

ANNONS