Arkivbild.
Arkivbild. Bild: STEFAN BENNHAGE

Gul varning för snöfall utfärdad av SMHI

SMHI har gått ut med en gul varning för snöfall under torsdagen. Vädret väntas ställa till det i trafiken och kan även påverka elförsörjningen i de drabbade områdena.

ANNONS

Under torsdagen har SMHI utfärdat en gul varning för ymnigt snöfall. Snöovädret drar in över västkusten klockan 14 på torsdag eftermiddag och pågår fram till sen kväll vid klockan 23.

Området som påverkas av varningen sträcker sig bland annat över Orust, Stenungsund, Kungälv, Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

– Själva varningen gäller under torsdagen men snöandet väntas bli ganska långlivat och mattas av först under fredag eftermiddag, säger SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Trafikstörningar med halka och snömodd

Prognosen: 5-10 centimeter snö.

– Det kan bli ett ganska kraftigt snöfall. Det faller i huvudsak som snö men i kustnära områden övergår det nog efterhand till blötsnö eller till och med regn, säger Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS

Snöfallet väntas orsaka halka, snömodd, dålig sikt och snörök på vägarna.

– Trafiken kan gå långsamt och det kan bildas köer och framför allt kan det bli halkigt i snömodden. Det blir en dag med tålamod i trafiken, säger Erik Höjgård-Olsen.

Kan drabba elförsörjningen

Enligt SMHI kan busvädret även göra det svårt att ta sig fram på vissa vägar som inte hunnit röjas eller som drabbats av trafikolyckor.

– När det är blöt och tung snö kan det också lägga sig på elledningar och tyvärr kanske tynga ner dem för mycket. Så det kan bli problem med eltillförseln på sina håll, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det finns även en risk för inställda avgångar och förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken.

Sol runt hörnet

Men under natten mot lördag ska vädret bli betydligt behagligare.

– Nederbörden trycks bort under kvällen på fredag och följas av uppklarning. Sedan är det nästan en vecka med soligt och klart väder. Men ganska kallt, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det råder samtidigt en gul varning i Skagerrak med kulring på 14 till 17 meter per sekund.

De hårda vindarna väntas ställa till det för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Kulingvarningen gäller från torsdag morgon och fram till fredag klockan 23.

ANNONS