Hannes ombord på tåget SJ 3000 mot Åre.
Hannes ombord på tåget SJ 3000 mot Åre. Bild: Olof Ohlsson/Privat

Hannes dröm gick i uppfyllelse – tjänade ihop till ett SJ-årskort

Flodabon Hannes Lindgren Eriksen startade ett projekt för att uppnå sin dröm – ett årskort på SJ. Tack vare internets virala makt och stöd från människor över hela landet löste han det – på sex dagar.
– Det har gått över förväntan. Jag är evigt tacksam, säger Hannes.

ANNONS
|

Det är en dryg vecka efter att 25-åriga Hannes Lindgren Eriksen publicerade ett Facebook-inlägg som mer eller mindre förändrat hans liv. När GP når honom sitter han på tåget SJ 3000 mot Åre.

– Jag är snart i Gävle nu och försöker hitta någonstans att äta när jag går av. Tågvärdarna hjälper mig att hitta något matställe nära stationen sedan ska jag med nattåget upp till Luleå, säger han.

När han inte sitter på nattåget mot Luleå bor Hannes på ett stödboende i Floda. Tidigare i augusti skrev han ett inlägg i Facebookgruppen ”Vi som bor i Lerums kommun”, där han berättade om den tuffa tiden under pandemin, och att han sökte extrajobb för att tjäna ihop pengar till ett årskort på SJ.

ANNONS

LÄS MER:Många vill hjälpa Hannes att förverkliga tågdrömmen

Inlägget spred sig som en löpeld. Inte bara inom Lerums kommun, utan över hela landet, och till slut hela vägen till Österrike.

– Det hade jag verkligen inte trott, det gick över förväntan. Inlägget blev delat i grupper över hela Sverige, säger Hannes.

Tanken var att få ihop pengar till ett årskort lagom till nästa sommar. Men bara sex dagar efter att inlägget publicerades hade Hannes fått ihop pengar till ett SJ Guldkort, som kostar över 73 000 kronor.

– Det har varit jätteroligt, jag är helt chockad över att det har gått så fort, säger han.

”Skönt att komma ut”

Redan samma dag gick första resan med kvällståget till Stockholm och vidare med nattåget till Malmö.

– Det har funkat jättebra, bara några mindre förseningar. Det är jätteroligt att vara ute, jag trivs ju på tågspåren, säger Hannes.

För att tjäna ihop till guldkortet har han pantat burkar och hjälpt till i trädgårdar. Dessutom har människor från olika delar av Sverige, som bor för långt bort för att kunna erbjuda honom extrajobb, swishat bidrag.

– Jag vill verkligen tacka alla som har hjälpt mig på olika sätt. Jag är också evigt tacksam för alla fina ord och kommentarer, och för alla som har lagt till mig på Facebook, säger han och fortsätter:

— Det har varit väldigt skönt att komma hemifrån. Det har varit lite jobbigt med mycket olika sommarvikarier på mitt boende, så det är skönt att komma ut och tänka på annat.

Håller sig till nattåg

Nu är Hannes plan att blogga om sina resor, visa upp olika delar av Sverige och stötta och uppmuntra andra med funktionshinder.

– Jag kommer åka upp och ner till Norrland nu i några månader. Jag tycker väldigt mycket om nattågen, de är mina favoriter.

Det bästa med att åka tåg menar Hannes är alla vackra vyer, den ”goa och hjälpsamma personalen” och att det är ett miljövänligt resande.

Hannes berättar att coronapandemin fortfarande påverkar honom, och han är noggrann med att hålla avstånd till andra på tågen. Både för att själv undvika smitta, men också för att inte smitta andra.

– Så länge pandemin pågår kommer jag att hålla mig till nattågen och boka egen kupé. Eller så kommer jag boka första klass på snabbtågen, då har man ett tomt säte bredvid sig, säger han.

Vill besöka alla kommuner

Den stora drömmen och målet i dagsläget är att besöka alla Sveriges kommuner.

– Jag har varit i alla Sveriges kommuner utom två i mitt liv. Det är Arjeplog och Gotland. Det går ju inte att ta sig dit med SJ, men målet är att nu kunna åka dit billigare med årskortet, säger han.

ANNONS