Henrik, 15, försvunnen i Alingsås – misstänkta frihetsberövade

15-årige Henrik är sedan i måndags försvunnen i Alingsås. Tre personer sitter anhållna misstänkta för människorov, uppger polisen som tagit beslut om att göra detta till en särskild händelse.
Polisen har fått ett antal tips i sökandet efter Henrik.

ANNONS

– Hittills har tipsen däremot inte resulterat i att vi hittat honom, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson på fredagsförmiddagen.

Vid tidpunkten pågår ingen specifik sökinsats.

– Men skulle det komma fram någonting nytt i utredningen har vi många resurser att skicka ut. På utredningssidan fortsätter förstås arbetet efter att hitta pojken men i nuläget finns det ingenting nytt att berätta, säger polisens Peter Adlersson.

Tre anhållna

Enligt polisen försvann Henrik, 15, någon gång mellan klockan 16.00-18.30 i måndags. Senare på tisdagen upprättades en anmälan om försvinnandet.

– Kopplat till detta är det tre personer som är frihetsberövade misstänkta för människorov, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr i en kontakt under torsdagen.

ANNONS

Polis är alltjämt förtegen om när de tre personerna greps.

– Jag har inga detaljer om detta. Det är män i olika åldrar som sitter anhållna. Vårt främsta syfte är att hitta pojken, säger Fredrik Svedemyr.

Polisen jobbar med två spår, ett med själva försvinnandet och ett med de frihetsberövade.

– Vi känner oss oroliga och vill att han kommer hem, säger Henriks bror till AT.

Polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.
Polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr. Bild: Polisen

Klockan 13.05 på torsdagen gick polisen upp i en regional särskild händelse för att få mer resurser och stärka deras arbete.

– Vi har ett sökarbete igång och jobbar med att identifiera olika sökområden. Det finns initialt ingen konkret plats för försvinnandet. Det ska vi lokalisera, säger Fredrik Svedemyr.

Polisen gick under torsdagseftermiddagen ut med bild på Henrik och under kvällen ett signalement. Henrik är runt 1,70 meter lång och väger runt 75 kilo. Han hade på sig svarta träningsbyxor med Frölunda hockeys emblem på låret och en röd luvtröja med texten FHC på bröstet samt en svart dunväst.

Vid försvinnandet ska han också ha haft en mörkblå keps med text på skärmen.

Åklagaren förtegen om ärendet

Andreas Ekengren, förundersökningsledare vid Åklagarkammaren i Borås, ville i en kontakt på torsdagen inte gå ut med någon närmare information om de tre personerna som sitter anhållna.

– Vi går inte ut med ålder, kön eller eventuella relationer i dagsläget. Vi håller det väldigt snävt. Det jag kan säga att det är tre personer som är anhållna skäligen misstänka för människorov, vilket är den lägre misstankegraden, och att utredningen pågår för full styrka, säger Andreas Ekengren.

När och var greps de här personerna?

– Det vill jag inte gå in på. Det jag kan säga är att en person anhölls i går onsdag och två i morse (torsdag).

Hålls förhör med de här personerna och vad är deras inställning till misstankarna?

– Deras inställningar kan jag inte uttala mig om. Men det hålls förhör både med de misstänkta och andra personer som kan ha uppgifter att lämna i ärendet.

Polisen efterlyser tips

Polisen har inga uppgifter om pojkens tillstånd och man är intresserade av tips och iakttagelser från allmänheten.

– Har man det kan man höra sig till oss på 114 14 eller på polisen.se, säger Fredrik Svedemyr.

Under torsdagseftermiddagen och kvällen var läget i sökinsatsen oförändrad, enligt Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

– Man jobbar för fullt med att samla uppgifter genom inre spaning och förhör med de frihetsberövade för att få fram mer fakta om var han kan finnas. Vi har gått ut med bild och hoppas kunna få in tips och iakttagelser om var ha kan befinna sig, säger han och fortsätter:

– Vi kollar upp olika platser där vi har tips om att han kan vara, eller där han har befunnit sig tidigare.

”Vi använder oss av de resurser som vi har”

Peter Adlersson vill inte kommentera vilka platser polisen söker på.

– Vi vill ha platserna för oss själva inledningsvis, naturligtvis, säger han.

Vilka resurser använder ni i sökandet?

– Om vi får indikationer på en plats så använder vi oss av de resurser som vi har. Vi har helikopter och polishundar. Jag kan inte säga något om exakt vad vi gör just nu, men vi har tillgång till de resurserna. Drönare kan vara ett hjälpmedel. Vi har många olika saker som vi kan använda oss av.

AT:s Veronika Hohenstein var på torsdagen på plats på Borgens gata, där poliser under kvällen sökte med drönare.

– Det är två poliser här på plats som, mig veterligen, sökt av en del av ån med en drönare. Polisen meddelade mig precis, strax efter kl 19 att kommer att avveckla arbetet här, säger hon.

Det är oklart vad som har hänt pojken.

– Vi kan inte utesluta nånting. Vi arbetar hårt för att finna honom vid liv. Vi kan inte spekulera, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

AT har varit i kontakt med Henriks familj som godkänt publicering av namn och bild.

Vad är en särskild händelse?

En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.

Källa: Polisen.se

ANNONS