För den som sett fram emot ett midsommarfirande utomhus med midsommarstång, sill och jordgubbar finns inga skäl till att vara orolig.
För den som sett fram emot ett midsommarfirande utomhus med midsommarstång, sill och jordgubbar finns inga skäl till att vara orolig. Bild: Paul Kleiven

Superväder till midsommar – uppemot 30 grader

Strålande solsken och högsommarvärme på midsommar – med risk för bränder.
– Det ser ut att bli temperaturer uppemot trettiosträcket, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Det blir inte bara strålande sol på midsommarafton, det blir också riktigt varmt, visar det sig när SMHI:s prognos nu stabiliseras.

– Det är enhetligt väder för hela området. En solig och varm midsommar väntar, säger Linus Karlsson, meteorolog SMHI.

För den som sett fram emot ett midsommarfirande utomhus med midsommarstång, sill och jordgubbar finns inga skäl till att vara orolig. I Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommer temperaturerna stiga till uppemot 30 grader både fredag och lördag.

– Vi får 28-29 möjligtvis 30 grader, det är vad prognosen pekar på, säger Linus Karlsson.

Värmen från Europa

Vädret kommer in från söder där temperaturen i delar av Europa stigit till mer eller mindre plågsamma höjder, rekordnoteringen på 43 grader i Spanien är ett exempel. Riktigt så varmt blir det inte här i Sverige.

ANNONS

– Det är de höga temperaturerna som vi sett har drabbat Europa som har nått Sverige. Men inte på samma nivå. Värt att notera är är också att vi närmast kusten kommer att ha en syd och sydostlig vind, och därmed lite lägre temperatur omkring 25 grader, säger han.

Prognos: Väder midsommarhelgen

Fredag: Strålande sol och inga moln. Temperaturer på 28-29 grader, möjligen 30 grader. Närmare kusten blir temperaturerna lite lägre av vindarna som drar in från havet, runt 25 grader.

Lördag: Mestadels sol men möjligen stackmoln på himlen, fortsatt uppemot 30 grader varmt. Lite lägre temperaturer närmare, runt 25 grader.

Söndag: Gott om utrymme för solen, men aningen mer moln. Möjliga regnskurar som drar lite mer åt Orust och den delen av Bohuslän. Överlag svårt att bedöma var de hamnar.

Källa: SMHI

Brandrisk kommer att utfärdas – troligtvis

Värmenivåerna och avsaknaden av regn ökar risken för bränder. Sannolikt kommer SMHI att gå ut med en varning om detta närmare inpå midsommar.

– Vi misstänker absolut att värmen medför brandrisk. Varningen kommer i så fall utfärdas dagen innan den gäller, säger Karlsson.

Vill ni skicka med något till de som grillar?

– Håll koll på de bedömningar vi gör och tänk igenom grillandet – ha alltid grillen under uppsikt, säger han.

Med plötsliga värmetoppar är det också av vikt att inte glömma bort det mest grundläggande, förklarar Karlsson.

– Vätskeintaget – kom ihåg att dricka vatten.

ANNONS