Trygghetslarmen ur funktion i flera kommuner – Herrljunga drabbat

Hemtjänstens trygghetslarm var ur funktion i både Herrljunga och Vårgårda under torsdagen. Ungefär 300 brukare berördes av problemen.

ANNONS
|

Enligt Sveriges Radio låg trygghetslarmen nere i 150 kommuner.

Herrljunga kommun fick reda på problemen någon gång mellan klockan fem och klockan sex på torsdagsmorgonen, enligt Susanne Johnsen, verksamhetschef för vård och omsorg på kommunen. Vid 11-tiden gick kommunen ut med information om de pågående problemen på sin hemsida.

– Vi jobbade med att lösa det ut till våra brukare. Vi ville nå våra brukare i första hand och jobbade med de delarna redan från morgonen, sade Susanne Johnsen till AT.

”Vi ser allvarligt på det”

Herrljunga kommun skrev på sin hemsida att felet berodde på driftstörningar hos leverantören och att felsökning pågick. ”För att få kontakt med hemtjänstpersonal ring telefon 0513-17249. Denna telefon bemannas dygnet runt.”, skrev kommunen.

ANNONS

”Förvaltningen har satt in åtgärder för att säkra upp genom trygghetstelefonering och extra tillsynsbesök.”, fortsätter kommunen.

– Vi håller på och bemannar upp dygnets alla timmar, sade Susanne Johnsen till AT.

Hur allvarligt är det här?

– Vi ser allvarligt på det, självklart. Det är en trygghet för de som inte har så många insatser, och det får vi tillgodose genom att kontakta personerna och fråga om vi ska genomföra extra besök eller telefonpåringning. Det finns olika alternativ. Man får bestämma med den enskilde hur man vill göra.

Även i Vårgårda var trygghetslarmen ur funktion.

”För att få kontakt med hemtjänstpersonal ring telefon 0708-73 50 01. Denna telefon bemannas dygnet runt. Verksamheten har satt in åtgärder för att säkra upp genom trygghetstelefonering och extra tillsynsbesök.”, skrev Vårgårda kommun på sin hemsida.

Alingsås kommun var inte drabbat av störningarna, enligt kommunens kommunikationschef Niklas Ehnfors.

AT har sökt leverantören för en kommentar.

Larmen fungerar igen

Under torsdagskvällen var problemet återställt i de två drabbade kommunerna Herrljunga och Vårgårda.

– Larmen kom igång vid 18.30 tiden igår kväll. Vi har självklart haft inne extra personal både igår kväll och under natten. Vi kommer även förstärka som en ren säkerhetsåtgärd under helgen, skriver Susanne Johnsen till AT i ett mejl.

Även hos Vårgårda kommun har problemet varit löst sedan torsdagskvällen.

– Hela larmkedjan ska fungera enligt företaget, säger Maria Olsson, socialchef på Vårgårda kommun.

ANNONS