En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild.
En it-attack ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

It-attack mot Västtrafik och Taxi Alingsås

Både Västtrafik och Taxi Alingsås drabbades av it-attacker på måndagen. Sjukresor, färdtjänst och skolskjutsar är därmed påverkade.

ANNONS
|

Sedan tidigt under måndagsmorgonen har det varit problem med den anropsstyrda trafiken hos Västtrafik, vilket innefattar sjukresor, färdtjänst och skoltaxi.

Störningen påverkar färdtjänst i hela regionen förutom i Göteborg, Ulricehamn, Borås och Tranemo, och samtliga sjukresor i hela Västra Götalandsregionen.

Västtrafik: Låt bli att resa

– Det är en störning hos några av våra trafikföretags ledningssystem som innebär att vi inte kan få ut köruppdragen till fordonen som vi gör i vanliga fall, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik.

Enligt Åsa Björk rör det sig om stora volymer resor som nu måste hanteras manuellt, vilket gör att väntetiden för kunden förlängs.

– Om man inte måste resa så kan man låta bli eller avvakta att boka, och har man en inbokad resa riskerar man att resan blir försenad, säger hon.

ANNONS

Störningen beror på it-attack

Den tekniska störningen ska enligt Västtrafik bero på en it-attack mot en systemleverantör hos flera av Västtrafiks trafikföretag.

– Det är någon typ av störning som gör att kommunikationen inte fungerar, säger Åsa Björk.

Även i Halland har den anropsstyrda trafiken utsatts för störningar under måndagen, skriver Ttela. Det var företaget Structab, som Taxi Trollhättan köper sitt system ifrån, som under måndagsmorgonen drabbades av en it-attack där en stor mängd data krypterats, skriver de på sin hemsida.

I nuläget finns ingen prognos för när problemet kan vara löst, men Västtrafik räknar med att störningen kan kvarstå även under tisdagen.

– Vi beklagar självklart problemen det ställer till och just nu jobbar vi för att minimera problemen och avvaktar en prognos. Men som resenär är det bra att hålla koll på vår hemsida där vi uppdaterar kontinuerligt, säger Åsa Björk

Taxi Alingsås också drabbad

Det var inte bara Västtrafik som drabbades av It-attacker på måndagskvällen. På eftermiddagen uppgav kommunen att skolskjutsresor påverkas då Taxi Alingsås också har fått en överbelastningsattack mot sig.

”Taxi kör skolskjutsarna som planerat under tisdag till fredag den här veckan (vecka 12), men det kan bli stora förseningar. Taxiledningen kommer inte ha kontakt med bilarna. Trafikledningen blir därmed inte lika effektiv, vilket medför att väntetider kommer att uppstå både morgon och eftermiddag.”, skriver kommunen på sin hemsida.

ANNONS