Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Robin Aron

Nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19

Nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19 börjar gälla från och med 1 mars. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Här är grupperna som bör ta påfyllnadsdos – och gruppen som undantas.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer från 50 år och uppåt tar en påfyllnadsdos inför vintersäsongen 2023/2024 för att stärka sitt skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19.

”Myndigheten bedömer att dosen gör störst nytta om den tas under hösten eller till vintern eftersom det sannolikt är störst risk för en omfattande smittspridning under vintersäsongen”, skriver de på sin hemsida.

Även personer i åldern 18 till 49 år med riskfaktorer för allvarlig covid-19 rekommenderas påfyllnadsdos.

Gruppen som slopas

Samtidigt slopas den tidigare rekommendationen att friska personer i åldern 18 till 49 år ska ta en påfyllnadsdos. Men det ska fortsatt vara tillåtet att fylla på även för denna grupp.

ANNONS

– Vi vet att det nu finns en god immunitet i befolkningen och att det är sällsynt att personer under 50 år vårdas på Iva med covid-19. Men risken för allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder och därför behöver personer i vissa åldersgrupper en påfyllnadsdos, säger Sören Andersson, enhetschef, i meddelandet.

De nya rekommendationerna gäller till och med den 29 februari 2024, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida:

”Det är fortsatt viktigt att stanna hemma om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19. Sverige och andra länder kommer att få fortsätta leva med covid-19 och världen befinner sig fortfarande i en pandemi.”

Nya rekommendationerna

80 år och äldre, samt boende på särskilda boenden för äldre

Två doser under perioden. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. Tidsintervall mellan de två doserna: minst 6 månader.

65–79 år och personer i riskgrupp från 18 år

En dos under perioden. Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023/2024. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. En ytterligare dos vaccin finns tillgänglig att tas under perioden. Tidsintervall för vaccination: minst 6 månader sedan senaste dos.

50–64 år

En dos under perioden. Dosen bör i första hand ges inför höst- och vintersäsongen 2023/2024. Rekommendationen gäller oavsett tidigare antal doser. Tidsintervall för vaccination: minst 9 månader sedan senaste dos.

18–49 år

Det finns ingen rekommendation om påfyllnadsdos. En dos finns tillgänglig under perioden oavsett tidigare antal doser. Tidsintervall för vaccination: minst 9 månader sedan senaste dos.

Till skillnad från övriga grupper upphör rekommendation om tre doser grundvaccination också från och med 1 mars 2023, men även detta finns fortsatt tillgänglig.

Personer med ett nedsatt immunförsvar

För personer med ett nedsatt immunförsvar förväntas ett svagare immunsvar efter en vaccination. De rekommenderas därför vaccinationer enligt ett särskilt schema med fler doser enligt särskild ordination.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS