Brandmän bekämpar en av alla bränder som hittills blossat upp.
Brandmän bekämpar en av alla bränder som hittills blossat upp. Bild: JOAKIM ERIKSSON

Skärpt eldningsförbud i flera kommuner

Det är extremt torrt och det är inget regn i sikte. Därför är det nu stor brandrisk i skog och mark. Nu skärps eldningsförbudet i flera kommuner.

ANNONS
|

Det har inte regnat på flera veckor och det är extremt torrt i skog och mark. 1 juni införde flera kommuner eldningsförbud. Nu skärps eldningsförbudet vilket innebär att det att det numera är förbjudet att elda på fasta grillplatser i skog och mark, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Kommunerna där eldningsförbudet skärps är Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Stenungsund, Tjörn, Kungälv, Alingsås, Vårgårda, Herrljunga och Lerum.

Skärpningen innebär att det är förbjudet att elda och grilla i skogar och markområden med ved, gräs, kol, ris och grenar. Man får inte heller använda pyroteknik och ägna sig åt aktiviteter som ogräsbränning eller förbränning av gas- gas eller vätskebränslen.

ANNONS

Det är däremot tillåtet att använda friluftskök som drivs med vätska eller gas.

Det är fortfarande tillåtet att grilla på sin egen tomter, gårdar och innergårdar till flerbostadshus. Även vid kolonilotter och parker är det tillåtet att grilla. Men då måste man ha markägarens tillstånd och se till att det inte finns någon risk för spridning.

Räddningstjänsten uppmanar den som ska grilla på de tillåtna platserna att vara ansvarsfull och att använda sunt förnuft.

I pressmeddelandet skriver den: ”Kom ihåg att det är du som grillar som har ansvaret om något går fel, även om du följer riktlinjerna. Var alltid försiktig och se till att ha släckutrustning i närheten. Brott mot eldningsförbudet kan resultera i böter. Det är ditt ansvar att hålla dig uppdaterad om gällande regler.”

Det skärpta eldningsförbudet införs från och med 14 juni klockan 15. Förbudet gäller tills vidare.

Det här gäller

Får jag elda i trädgården?

Nej.

Får jag grilla i trädgården?

Ja.

Får jag grilla i en park?

Ja.

Får jag grilla på en innergård?

Ja.

Får jag grilla vid kolonilotten?

Ja.

Får jag grilla på en engångsgrill i trädgården, på gården eller på en kolonilott?

Ja.

Får jag grilla på fast grillplats i skog och mark?

Nej.

Får jag grilla på medtagen grill på fast grillplats i skog och mark?

Nej.

Får jag elda i skog och mark?

Nej.

Får jag grilla på engångsgrill i skog och mark?

Nej.

Får jag grilla på medhavd klotgrill i skog och mark?

Nej.

Får jag grilla i trädgård, park, kolonilott etc. som ligger mycket nära skog och mark (skogsbryn, fält etc.) dit gnistor kan riskera att spridas?

Nej.

Källa: Mölndals stad

ANNONS