Vaccinering mot covid-19. Arkivbild.
Vaccinering mot covid-19. Arkivbild. Bild: TTELA

Smittspridningen av luftvägsvirusen avtar – men kan ta fart igen

Smittspridningen av luftvägsvirusen RS, covid-19 och influensa minskar, enligt Folkhälsomyndigheten. Men än kan man inte andas ut – det finns fortfarande risk för att smittan tar fart igen.

ANNONS
|

Den sammantagna statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att smittspridningen av alla tre luftvägsvirusen, RS, covid-19 och influensa, minskar i Sverige.

– Smittspridningen minskar i princip i hela landet, vilket tyder på att toppen har passerats för den här gången, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Stor minskning bland luftvägsvirusen

Under vecka 2 minskade spridningen av RS-viruset med omkring 20 procent, enligt myndigheten. Strax innan nyår, vecka 51, nådde RS-viruset sin topp bland barn under fem år. Sedan dess har spridningen mer än halverats.

Under samma vecka minskade antalet bekräftade fall av covid-19 med 35 procent. Dock menar Folkhälsomyndigheten att spridningen fortfarande pågår – men att det är på samma nivåer som i höstas innan spridningen tog fart. Även influensaviruset har minskat under den gångna veckan, och antalet fall minskade med cirka 40 procent.

ANNONS

Finns risk att smittan tar fart

– Men det finns en risk att smittspridningen tar fart igen. Effekten av att människor träffas mer igen efter att ha återgått till skola och arbete efter ledigheterna ser vi först om några veckor, säger Anders Lindblom.

För att bromsa virusen ytterligare uppmanar Folkhälsomyndigheten de rekommenderade grupperna att vaccinera sig. Och även till att man ska stanna hemma när man har känner sig sjuk och har symtom på luftvägsvirus.

De rekommenderas vaccin mot covid-19

Alla i Sverige som är 18 år och äldre rekommenderas en primärvaccination med minst två doser vaccin mot covid-19. Skyddet efter dos 2 avtar successivt ju längre tiden går och snabbare hos äldre än hos yngre.

Därför rekommenderas alla som är 18 år och äldre en påfyllnadsdos (dos 3) tidigast fyra månader efter primärvaccinationen.

Hösten 2022 rekommenderades personer från 65 år och personer i riskgrupp för allvarlig covid-19 en ytterligare påfyllnadsdos.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

LÄS MER:Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

LÄS MER:RS-viruset fortsätter spridas – rekommendation förlängs

ANNONS