Stöd till Israel fick skarp kritik från P4 Sjuhärad-konto

Inredningsprofilen Nicole Josephson visade sitt stöd för Israel på sitt Instagramkonto efter Hamas attack. Då kritiserades hon i hätska ordalag för sin åsikt – till synes av P4 Sjuhärad.
– Det här är självklart inget som P4 Sjuhärad eller Sveriges radio skulle uttrycka, och vi tar starkt avstånd från det, säger nyhetschefen Joel Wendle.

ANNONS
|

Inredningsprofilen Nicole Josephson driver till vardags instagramkontot Nicopic. Där visade hon sitt stöd till Israel efter Hamas attack i lördags. Vid lunchtid på måndagen publicerade hon en skärmdump av en Instagramchatt, där hon får ta emot hätsk kritik för ställningstagandet. Kritiken ser ut att komma från P4 Sjuhärads konto.

”Var är din post när palestinier blir attackerade och mördade ännu värre varje dag?” börjar inlägget.

Meddelandet innehåller också en uppmaning: ”Grabba tag i din närmsta arabkompis och fråga för denna okunskap du sprider är rent utav farlig och spär på idén att palestinier är de onda i det hela.”

ANNONS

P4 Sjuhärad: ”Tar starkt avstånd”

”Håll i er: för här kommer ett grovt misstag från en anställd på @sverigesradio” skriver Nicole Josephson sedan på måndagen till sina följare.

När hon i chatten undrar: ”Hur kan en radiokanal ha rätt att uttrycka det så här?” svarar personen att den trodde att den var inloggad på sin privata Instagram och inte på P4 Sjuhärads konto, samt ber om ursäkt.

Joel Wendle är nyhetschef på P4 Sjuhärad.

– Det här är självklart inget som P4 Sjuhärad eller Sveriges radio skulle uttrycka, och vi tar starkt avstånd från det. Samtidigt så är det mycket som är osäkert kring det här, säger han.

Nu håller radiokanalen på att försöka utreda vad som har hänt, och att verifiera att skärmdumparna verkligen skickats från deras konto.

– Vi har skickat ut förfrågningar till våra medarbetare, men ingen säger sig veta något mer om detta eller har gett sig till känna.

Kanalansvariga har också tittat på meddelandehistoriken till kontot men inte hittat något.

– Men det kan ju naturligtvis vara så att en anställd skrivit detta och sedan raderat det, säger Joel Wendle.

Har ni anledning att tro att skärmdumpen skulle vara falsk?

– Vi kan inte utesluta att någon har skrivit från ett falskt konto, även om vi inte tror att det är så. Vi vill ändå verifiera att det är skrivet från vårt konto.

Joel Wendle poängterar att det råder åsiktsfrihet på Sveriges radio, men att det kan komma att påverka vad en reporter eller anställd kan bevaka om man tar ställning i vissa frågor och har starka åsikter.

Men det här ser ju ut att komma från P4 Sjuhärads konto, inte ett privat konto?

– Skulle det vara så så är det jätteolyckligt. Om skärmdumparna skulle vara äkta, och det skulle vara en anställd...då är det ju någon som inte menat att det skulle komma från vårt konto. Det viktiga är att varken vi på P4 Sjuhärad eller Sveriges radio står bakom det här. Det verkar i så fall vara skrivet i vårt namn av misstag.

Vad får det för konsekvenser om det visar sig vara en av era anställda?

– Det är för tidigt att svara på. Det kommer i så fall att bli ett personalärende, och så får vi hantera det längre fram, säger Joel Wendle.

Nicole Josephson har fått ett samtal från P4 Sjuhärad som enligt henne säger att de ser allvarligt på det inträffade. Nu välkomnar hon någon som kan ta sig en titt i hennes telefon.

– Jag kommer inte att släppa det här, det är ju superallvarligt om någon som är anställd på Sveriges radio skriver det här, säger hon och fortsätter.

– Personen har ju såklart raderat konversationen men jag har kvar halva. Det är bara att någon kommer och tittar i min telefon. Det här går inte att fejka.

LÄS MER:Alingsåsaren Erik Mjönes leder program på Sveriges Radio P2

LÄS MER:Stor olycksrisk på E20 mellan Bälinge och Vårgårda

ANNONS