Snart väntas det bli riktigt blåsigt väder på västkusten. Arkivbild.
Snart väntas det bli riktigt blåsigt väder på västkusten. Arkivbild. Bild: Aron Engman

Stormen Otto är på ingång – SMHI utfärdar varning

En storm är på väg in över västkusten, från Orust i norr till de södra delarna av Halland. I Kungsbacka kan det till och med närma sig orkanstyrka i byarna – något som kan ställa till det.
– Det finns alltid risk för att lösa föremål kan blåsa omkring, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Danskarna har döpt den till Otto. Och under torsdagen kommer SMHI att utfärda en varning för stormen som väntas drabba hela västkusten, och framför allt stora delar av Halland.

I samband med ett lågtryck som passerar österut väntas det bli allra blåsigast längs med kustremsan. Det berättar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

– Ja, det är på ingång. Inåt landet kommer blåsten avta något i Alingsås, Herrljunga och Vårgårda. Där ser det ut att vara strax under stormnivå, med vindar under 25 meter per sekund, säger hon.

Trots att inte alla kommuner lär komma upp i stormnivåer, enligt SMHI:s prognos, lär varningar utfärdas även för dessa, berättar Hallberg.

ANNONS

Under torsdagseftermiddagen utfärdade SMHI även gul varning för hårda vindar på land.

Kungsbacka i blåsväder

Kungsbacka är den kommun där det kan komma att bli riktigt blåsigt väder.

– För att komma upp i orkanstyrka ska det vara 33 meter i sekunder och i Kungsbacka kan det hamna strax under, säger Moa Hallberg.

Enligt henne kommer stormen Otto avta allt mer under lördagen. Men fram till dess kan det vara en god idé att hålla sig inomhus.

Vad ska man tänka på när det blåser som mest?

– Det finns alltid risk för att lösa föremål kan blåsa omkring. Även träd kan falla ner. Det blir en ökad risk för förseningar i trafik och luftburen elförsörjning kan påverkas.

LÄS MER:Elpriset rusar i kalla vädret – så hög kan elräkningen bli

LÄS MER:Våghalsarna gav sig ut i stormen: ”Jättesvårt”

LÄS MER:Så ska byggeleverna vänjas vid kylan: ”Jättekul”

ANNONS