"Det ska vara fint exakt överallt”

Besökare brukar få associationer till mormors stuga på landet eller Carl Larssons Sundborn. Men sanningen är att Sebastian Bergström framför allt har plockat inspiration från filmscenografi. Med fantasi, kreativitet och fingertoppskänsla för detaljer har han skapat en hemtrevlig färgfest på 43 kvadrat.

ANNONS

LÄS MER:Nu säljs Tokebackahusen – för att monteras ner och flyttas

Utanpå är det ett funkishus, vid Gullmarsplan i Stockholm, uppfört någon gång på 1940- eller 1950-talet. Men bakom Sebastian Bergströms dörr öppnar sig en annan värld.

– Vissa säger att man ska bevara den tidsanda huset är byggt i, det är lätt att säga om man sitter i en sekelskiftesvåning, säger han.

Den 26-årige loppis- och inredningsexperten växte upp i Njurunda, utanför Sundsvall. 2015 flyttade han till huvudstaden tillsammans med sin storasyster och till en början delade de bostad. Men efter några år fick syskonen möjlighet att köpa en större lägenhet i samma hus och gjorde om den till två separata bostäder. Kruxet var bara att Sebastians del saknade kök.

ANNONS

Lösningen fick bli att dela av sovrummet i två rum. En del fick bli kök och sovdelen fick i stället ingång genom en dörr från vardagsrummet.

Trots den minimala köksytan har han med finurliga idéer och specialbeställda lösningar skapat en känsla av rymd. Det estetiska uttrycket är hämtat från det lantliga, kaliforniska drömhuset där Meryl Streeps rollfigur huserar i Nancy Meyers komedi ”It’s complicated”, berättar han.

– Där är det mycket skålar med frukt och grönsaker, det får det att se levande ut. Jag inspireras mycket av scenografin i olika filmer och gillar att inget lämnas åt slumpen. Det ska vara fint exakt överallt, säger Sebastian.

Också Nora Ephrons film ”Julie & Julia” om kokboksprofilen Julia Child har satt avtryck och på väggarna hänger flera kopparprylar.

– Filmen spädde på min franska kärlek, jag försöker lajva det lite här på Gullmarsplan.

LÄS MER:Så har bostadspriserna i VGR utvecklats

En gammal snickarbänk beklädd med en måttbeställd marmorskiva tjänstgör som köksbänk. Mot sovrummet, som står för ljusinsläppet, vetter en specialbeställd glasruta med träsnickerier, som en vägg av små fönster. Resultatet är ombonat och personligt.

Kyl och frys finns gömda i hallen, bakom vit träpanel som inte skvallrar om sitt innehåll.

– Jag har använt mig mycket av Pinterest för att hitta inspiration och så har jag tagit hjälp av familjen. Pappa gillar att tänka ut idéer och att bygga. Mamma hjälper till med målning och allt omkring.

Inredningsintresset grundlades tidigt.

– Jag hade mycket fantasi när jag var liten. Jag lekte och skapade olika miljöer i mitt rum. Först var det någon Ikea-stil, sedan blev det marint, sedan ville jag ha det som Ernst Kirchsteiger med stenar och rep, sedan kom ljust och fräscht-eran. Mamma körde runt mig till alla inredningsbutiker.

Hemma fanns det gott om magasin att hämta inspiration ifrån och på tv rullade ”Bygglov”.

– Mina föräldrar tillät mig att hålla på med inredningsprojekt i hela huset och inför jul var det jag som pyntade. De sade att ”Lill-Ernst” hade pyntat och så fick grannarna komma och titta. Mamma var så stolt, säger Sebastian och skrattar.

Han tycker att det största misstaget folk gör i sina hem är att de har alldeles för mycket vitt, grått och beige.

TT: Hur kom du in på färg?

– Det smög sig på, och när jag väl började ville jag ha mer och mer. Nu har jag gått vidare till möblerna också, inte bara väggar.

Det mesta i Sebastian Bergströms lägenhet är köpt på loppis, auktion eller i second hand-butiker. Stolarna gav han 250 kronor för.

– Det finns så mycket på loppis, så man behöver inte handla någon annanstans. Och man kan få sjukt mycket för pengarna om man är snabb. Ibland vill folk bara bli av med sina grejer.

I vardagsrummet står en dagbädd med tyg i blåvitt rutmönster. Här breder jack russell-valpen Herman nöjt ut sig.

– Dagbädden är mitt första omklädningsprojekt och det gav mersmak, att det ändå gick att få till det så pass bra. Stolarna har jag också klätt om själv.

Han funderar ständigt på färg, form och funktion och flera möbler har genomgått förvandlingsnummer. Soffbordet var från början ett enkelt furubord som hämtat från fjällstugan. För att skapa ett annat intryck måttbeställde Sebastian en marmorskiva från ett stenföretag, kortade benen, målade kanten i grönt och fick hjälp av sin pappa att fräsa in ett vågmönster. Det blev ett helt annat bord.

Just nu håller han på att öppna en inredningsverksamhet och skulle gärna skapa något konceptuellt, som stilen för ett hotell eller ett konditori. Och det finns fler drömmar.

– Jag vill flytta till Paris. Jag gillar storstad och i Paris är det vackert överallt. Och så vill jag lära mig spela piano och prata franska.

LÄS MER:Så har pandemin förändrat våra hem

ANNONS