Friska barn ska inte längre vaccineras mot covid-19

Friska barn och ungdomar i åldersgruppen 12-17 år har tidigare rekommenderats vaccination mot covid-19. Nu slopar Folkhälsomyndigheten rekommendationen.
– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov, säger Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Efter den 31 oktober ska friska barn inte längre vaccineras mot covid-19 i Sverige. Folkhälsomyndigheten menar att huvudorsaken till förändringen är barnens mycket låga risk att bli svårt sjuka och dö i sjukdomen nu.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig, säger Sören Andersson, enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Corona ett vanligt luftvägsvirus

Coronaviruset, sars-cov-2, kan numera betraktas som ett vanligt luftvägsvirus för barn och ungdomar under 18 år, menar Folkhälsomyndigheten.

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år.

ANNONS

Särskilda riskgrupper vaccineras fortsatt

Barn i särskilda riskgrupper kommer alltjämt vara rekommenderade vaccination. Det handlar bland annat om barn med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Folkhälsomyndigheten uppger att rekommendationen kan komma att ändras vid en eventuellt förändrad situation i pandemin.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen har fått vaccin mot apkoppor

LÄS MER:Smittskyddets uppmaning: Gå inte till jobbet om du är krasslig

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

ANNONS