Friska barn ska inte längre vaccineras mot covid-19

Friska barn och ungdomar i åldersgruppen 12-17 år har tidigare rekommenderats vaccination mot covid-19. Nu slopar Folkhälsomyndigheten rekommendationen.
– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov, säger Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Efter den 31 oktober ska friska barn inte längre vaccineras mot covid-19 i Sverige. Folkhälsomyndigheten menar att huvudorsaken till förändringen är barnens mycket låga risk att bli svårt sjuka och dö i sjukdomen nu.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig, säger Sören Andersson, enhetschef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Corona ett vanligt luftvägsvirus

Coronaviruset, sars-cov-2, kan numera betraktas som ett vanligt luftvägsvirus för barn och ungdomar under 18 år, menar Folkhälsomyndigheten.

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år.

ANNONS

Särskilda riskgrupper vaccineras fortsatt

Barn i särskilda riskgrupper kommer alltjämt vara rekommenderade vaccination. Det handlar bland annat om barn med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Folkhälsomyndigheten uppger att rekommendationen kan komma att ändras vid en eventuellt förändrad situation i pandemin.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen har fått vaccin mot apkoppor

LÄS MER:Smittskyddets uppmaning: Gå inte till jobbet om du är krasslig

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

ANNONS