Ökat antal fall av campylobacter – kopplas till kycklingar

De senaste veckorna har antalet fall av tarmbakterien campylobacter ökat i Sverige. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla att vara varsamma när de hanterar rå kyckling.

ANNONS
|

Sedan mitten av juni har det observerats en ökning av antalet fall av campylobacter i svenska slaktkycklingflockar. Nu syns även hur smittan ökar bland människor.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att antalet rapporterade fall ökade förra veckan jämfört med tidigare veckor – och ökningen ser ut att fortsätta.

Människor kan smittas

Campylobacter är en tarmbakterie som vanligtvis sprids genom förorenat dricksvatten eller livsmedel. För människor är kyckling den vanligaste smittokällan, och de flesta blir akut sjuka med diaréer, magsmärtor, illamående kräkningar och feber.

Förekomsten av infektionen brukar öka under sommaren, och när Folkhälsomyndigheten nu ser trenden uppmanas allmänheten att vara noggranna vid hantering av rå kyckling.

ANNONS

Handhygien viktig

Bland annat är det viktigt att tänka på handhygienen och tvätta händerna både innan och efter att man hanterat rått kött och kyckling. Myndigheten betonar bland annat också vikten av att hålla isär rå kyckling från andra livsmedel, och diska redskapen noga när man använt dem.

En annan viktig åtgärd för att minska risken att smittas är att se till att kycklingen alltid är genomstekt – då dör nämligen de campylobacter som eventuellt kan finnas i köttet.

LÄS MER:Det ska hunden och katten inte äta i jul

LÄS MER:Ny studie: Alingsås näst sämst på svenskproducerad mat

LÄS MER:Så mycket dyrare har din midsommarkasse blivit

ANNONS