Över 500 JO-anmälningar mot FHM:s besked om vaccinbevis

Under onsdagen gav Folkhälsomyndigheten besked om att man vill införa vaccinationsbevis från 1 december för evenemang som överstiger 100 personer. Nu har myndigheten och regeringen blivit JO-anmälda av mer än 500 personer.

ANNONS
|

"Ett vaccinationspass blir grundlagsstridigt då det kan anses införas i syfte att förmå människor att tåla ett påtvingat kroppsligt ingrepp mot deras vilja", skriver en person bland anmälningarna till Justitieombudsmannen, JO.

”Det är ett brott mot mänskliga rättigheter”, skriver en annan.

”Det som sker nu är ett övergrepp mot en hel befolkning.”

Under fredagsmorgonen har det vällt in anmälningar till JO och mellan 500 och 600 personer har kritiserat Folkhälsomyndighetens förslag om införandet av vaccinpass. Anmälarna riktar sig även mot regeringen.

– Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från ökad belastning under de kommande månaderna. Vaccinet skyddar den som vaccinerar sig mot svår sjukdom, sa Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, när förslaget presenterades.

ANNONS

– Folkhälsomyndigheten kommer också att ta fram föreskrifter för att möjliggöra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer, där man väljer att inte använda vaccinationsbevis, även detta inför 1 december, tillägger hon.

Flera anmälare hävdar även att det är diskriminering av de som inte kan eller vill vaccinera sig av till exempel medicinska eller religiösa skäl.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att den som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl kommer kunna få ett särskilt läkarintyg, för att få tillgång till evenemangen ändå.

– Alla har nu egentligen haft möjligheten att vaccinera sig. Det gör uppdelningen mellan vaccinerade och ovaccinerade lättare ur ett etiskt och moraliskt perspektiv, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.

ANNONS