Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild.
Hunden på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild. Bild: Lisa Wikstrand

Svensk hund coronasmittad

För första gången har en svensk hund testats positivt för coronaviruset. Hunden vårdades på ett djursjukhus då den hade luftvägssymtom och tre personer som var i kontakt med hunden insjuknade senare i covid-19.

ANNONS

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har analyserat prover från den smittade hunden för att kunna utföra smittspårning.

De som hade hand om hunden ska ha sökt veterinärvård på grund av luftvägssymtom.

– Det var en kortnosig ras och varmt så då kan den få de symtomen utan smittan, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

SVA valde att senare analysera proverna då tre personer, varav en av djursjukhusets personal och de två personer som tagit hand om hunden under en längre tid, blev sjuka i covid-19.

– Vad vi har gjort är att vi har fått prover från hundens arvsmassa och har kunnat påträffa låga nivåer av virus i proverna, men vi kan konstatera att det var positivt, säger Karl Ståhl.

ANNONS

Det finns sedan tidigare flera internationella fall där hundar testats positivt för infektion med SARS-CoV-2.

– Man vet att hundar kan smittas, det vet man sen tidigare, ofta beskrivs det inte i samband klinisk sjukdom. Det kan vara att hundar avlidit med viruset, men då på grund av annan sjukdom eller ålder till exempel.

Hur kommer det sig att ni valde att analysera proverna från denna hunden?

– Det var intressant, man misstänkte att hunden utgjorde en länk i en smittkedja, om man skulle kunna göra det skulle det vara anmärkningsvärt, säger Karl Ståhl.

Hundägare kan va lugna

Proverna kommer nu att sekvenseras i ett försök att ta reda på vilken typ av virus som drabbat hunden och om det är samma virus som upptäckts hos de tre insjuknade personerna.

Men om du äger en hund kan du vara fortsatt lugn. De är inte särskilt mottagliga för viruset och drabbas inte allvarligt. Enligt Karl Ståhl är chansen ytterst liten att smittan sprids från hund till människa.

– Vad man vet har de ingen förmåga att sprida det vidare till människor. Men katter och minkar är mer mottagliga för viruset.

Enligt SVA går det inte att fastställa om hundens luftvägssymtom berodde på coronaviruset.

Hunden ska ha haft symtom under en kort tid och är nu frisk.

ANNONS