Thomas Börjesson har många reaktioner efter inslaget i SVT, de flesta positiva. ”Jag känner mig nästan lite förlägen när jag fått höra så mycket goda ord, jag är ju ingen jävla Robin Hood.”
Thomas Börjesson har många reaktioner efter inslaget i SVT, de flesta positiva. ”Jag känner mig nästan lite förlägen när jag fått höra så mycket goda ord, jag är ju ingen jävla Robin Hood.” Bild: Privat/Lars-Erik Gustafsson

Thomas i Sjövik ville återbetala elstödet – fick inte

Egenföretagaren Thomas Börjesson i Sjövik fick tusentals kronor i elstöd – som är avsett för privatpersoner. Pengar han inte får betala tillbaka, trots att han vill. Efter ett inslag i SVT gör Försäkringskassan nu en helomvändning.

ANNONS

60-årige Thomas Börjesson driver en MC-firma i Sjövik. Han är en av många företagare med enskild firma som fått ta del av det elstöd som Försäkringskassan ska betala ut till privatpersoner. Något han är kritisk till, vilket SVT Väst var först med att berätta.

– I vanligt folks mun kallar man det ”svartpengar”, säger han i inslaget, som fått stor uppmärksamhet.

Pengarna borde aldrig ha betalats ut, menar Thomas.

– Jag har inte sökt det, och pengarna har dykt upp utan verifikation. Företag ska ju själva söka elstödet, och det ska ske någon gång i maj, säger han till Lerums Tidning.

ANNONS

De 7 000 kronorna försökte han lämna tillbaka, men när han ringde Försäkringskassan, blev svaret att det inte gick.

– Då blir nästa fråga, vad gör jag med detta? Då säger faktiskt Försäkringskassan till mig, initialt, att du får göra vad du vill med de pengarna. Men de är ju oskattade. Så helt plötsligt sitter jag som företagare med pengar som jag inte har rätt till, och som jag inte har någon verifikation på. Så jag vet inte hur jag ska bokföra det.

Vill inte behålla pengarna

Att helt enkelt behålla pengarna tycker han inte är aktuellt, trots enorma elräkningar för både hemmet och firman.

– Felaktigt utbetalda pengar är, oavsett vad jag tycker, fortfarande felaktigt utbetalda. Om jag får en felaktig utbetalning av dig som privatperson, så är väl det en sak. Men när statliga myndigheter betalar ut pengar som inte stämmer, och sen inte kan göra rätt för sig, det är något annat.

Att elstödet skulle hamna hos personer med enskild firma registrerad på sitt personnummer, borde myndigheterna kunnat räkna ut och förhindrat, menar Thomas Börjesson.

– När jag jobbade på Volvo hade vi kvalitetssäkringar i vissa system, så att om någon individ gjorde någon groda, så kom det inte ut. Det borde ju myndigheterna också sträva efter.

Försäkringskassan ändrade sig

Efter inslaget i SVT har Försäkringskassan backat och gått ut med ny information. ”Om en privatperson fått elstöd som även gäller förbrukningen i den enskilda firman, så ska elstödet redovisas som inkomst i firman” skrev de på sin hemsida samma dag som inslaget sändes.

Den informationen har Thomas nu också fått – men inte av Försäkringskassan.

– Jag har fått det via radio, när en person på Skattmyndigheten pratade om hur vi ska göra.

Värst av allt, anser han, är att stödet är hemligt och det inte går att se vem eller vad som fått det som fått det.

– Det är ju inte bara jag som har enskild firma, det är görmånga. Det har gått ut mängder av pengar till detta. Men i och med att det är hemligstämplat så finns ingen möjlighet för en journalist att reda ut det.

Personligen känner han dock att frågan är utagerad.

– Det jag egentligen var ute efter var att de på Skattemyndigheten skulle vakna till liv, och det har de bevisligen gjort.

LÄS MER:Magiker från Sjövik öppnar ny trolleributik

LÄS MER:Majoriteten i Lerum vill införa resultatutjämningsreserv – en sparbörs inför tuffare tider

LÄS MER:Experten tipsar: Detta ska du inte göra i en svajig ekonomi

ANNONS