Thorsten från Floda paddlade SUP i 10 timmar

SUP-veteranen Thorsten Jakobsson blev inspirerad av alla vandrare på Gotaleden. Han bestämde sig att ta den populära vandringsleden till vattnet och paddlade hela vägen från marinan i Alingsås till Operan i Göteborg.
– Lite öm i kroppen blev man, men det gick bra, säger Thorsten.

ANNONS
|

Flodabon Thorsten Jakobsson, 61, har paddlat SUP (stand-up paddleboard) i fem år. Han har bland annat paddlat genom västra delen av Göta kanal och brukar hålla till i Sävelången när han tränar. Men en dag fick han en idé vart han kunde paddla härnäst.

– Jag har sett hur populärt det har blivit att vandra över Gotaleden. Det är så härligt att se alla med sina ryggsäckar. Då tänkte jag att jag kanske skulle ta och paddla hela vägen, säger Thorsten.

Väl bestämt var det dags att vänta in det rätta vädret. En hel månad gick innan han begav sig ut på resan från Alingsås till Göteborg.

ANNONS

– Man får se till att planera och välja rätt dag. Det måste vara vindstilla eller svag nordöstlig vind för det bästa paddelvädret, säger han.

Målet med resan var att göra det så snabbt som möjligt och göra tiden offentlig på en hemsida med ett GPS-spår så andra sedan kan inspireras till att göra samma paddlingsfärd, förklarar Thorsten.

– Då kan andra göra samma sak och kanske även slå min tid.

Varnar för starka strömmar

Hela resan var på 50 kilometer och tog totalt 10 timmar för Thorsten att genomföra. Det var bara vid några få tillfällen han fick ta sig upp på land av säkerhetsskäl.

– Mellan Floda och kraftverket i Hedefors så är det starka forsar där det kan vara risk att paddla. Där är det paddelförbud fyra månader om året, så jag bar den sträckan. Mellan Aspen och Jonsereds station är det också paddelförbud så jag bar där också, säger han.

Han uppmanar folk att vara försiktiga där, men också när man kommer ut på Mjörn och Sävelången. Båda är tillräckligt stora sjöar för att det ska kunna blåsa upp till höga vågor.

– Det gick rätt fort i forsarna. Jag trodde det skulle vara mindre vatten i Säveån den här tiden på året. Man får bara ta det försiktigt. Fenan bak på brädan slogs i rätt hårt så den blev mosig men det gick bra att fortsätta ändå, säger han.

Kan du tänka dig göra om detta?

– Ja, det kan jag göra. Men det är ju inte något man gör varje dag utan det får kanske vara en gång om året eller så, säger Thorsten.

LÄS MER:Följ med språktalangen på vandring längs Gotaleden

LÄS MER:Smygtitt på Dahlbogårdens pensionat i Hol

LÄS MER:Här kan du testa glamping – i närområdet

ANNONS